Cape Cod draagt bij aan ‘mieters mooie’ Brede school in Dwingeloo

Voor de bekleding van de gevel van de onlangs geopende Brede school De Twingel in Dwingeloo is ongeveer 6.000 strekkende meter Cape Cod van Plastica verwerkt. Vier kappen, met elk een schuine en rechte zijde, geven het bouwwerk de contouren van een verzameling gebouwen. Binnen is het één wereld die plaats biedt aan twee basisscholen, een kinderdagverblijf, een fysiotherapiepraktijk en een bibliotheek. De architecten van De Zwarte Hond hebben zich laten inspireren door oude Drentse boerderijschuren.

“Het gebouw moest passen binnen de traditionele dorpskern van Dwingeloo. De dakvorm is daar onderdeel van - en de keuze voor de bouwmaterialen baksteen, hout en sedum is erop gebaseerd”, zegt Fedde Karst Kooij, die namens Architectenbureau De Zwarte
Hond is opgetreden als projectleider en BIM-regisseur/coördinator.
Dit in samenwerking met architect/partner Tjeerd Jellema, projectarchitect Martine Drijftholt en BIM-modelleur Marek Pronk. Voor het hele ontwerp is gekozen voor duurzame en traditionele materialen. Doordat we zelfs verder zijn gegaan dan het Bouwbesluit vereist, krijgt het gebouw het duurzaamheidslabel A+++ en daar zijn we bijzonder trots op”, aldus Fedde Karst Kooij.

Exploitatiekosten
De scholen zijn verantwoordelijk voor hun eigen exploitatie en onderhoud, maar hebben een relatief krappe beurs. “Kunststof is gemakkelijk schoon te maken, maar was geen optie. Zowel de ontwerpers als de scholen wilden graag hout. De wens dat onderhoudsarm te kunnen toepassen was een extra reden om te kiezen voor Cape Cod, dat vrijwel geen zorg nodig heeft.”

Speels karakter
Fedde Karst Kooij is trots op het speelse karakter van het gebouw. Het heeft een centraal hart. De klaslokalen zijn bijzondere hoge ruimten onder het schuine dak, met een maximale daglichtopbrengst. In de ruimte zijn allerlei hoekjes gemaakt, waar kinderen bijvoorbeeld kunnen spelen zoals in een boomhut. De scholen, die samen met de gemeente Westerveld hebben gefungeerd als de opdrachtgevers, zijn bij het hele ontwerpproces betrokken geweest.

Beleving
Jille Jan Reitsma, projectleider namens aannemersbedrijf Bouwmij Hendriks, is al even enthousiast. “Het leek ons al meteen een prachtige klus, waarin we veel zin hadden. We hebben ons eerst verdiept in het idee van de architect. Het is voor ons belangrijk te
weten wat voor gevoel hij erbij heeft, zodat wij dat stukje beleving kunnen meenemen in de uitvoering.

Het verwerken van Cape Cod is gemakkelijk. Dat betekent bijvoorbeeld dat we de nagels niet te diep wegslaan in het hout, zodat we de toplaag niet beschadigen, dat we de zaaglijn goed aanbrengen en dat we alles goed afkoppen. En dan krijg je een mieters strak product, zoals hier in Dwingeloo. De gevel is schitterend”, aldus Reitsma.
 

Meer beeldmateriaal

(fotograaf Harry Cock)


Terug naar overzicht