Decennia vrij van onderhoud

De houten gevelbekleding van het nieuwe multifunctionele centrum in Schoondijke valt op door een uniek patroon, geïnspireerd op wasco-tekeningen uit de jeugd van architect Herwig Minnen. Hij heeft gekozen voor Cape Cod: noord-amerikaans grenenhout, dat dankzij innovatieve drogingsprocedures zo weerbestendig en duurzaam is dat het onderhoud alleen bestaat uit schoonmaken.

Het gebouw zonder verdiepingen aan de Prinses Irenestraat in het ZeeuwsVlaamse Schoondijke, dat rond de gymzaal is gebouwd en plaats biedt aan de basisschool, het dorpshuis en kinderopvang, is een mooi voorbeeld van wat mogelijk is met Cape Cod als gevelbekleding. Wie schuin langs de gevel kijkt ziet
zwart, maar wie recht vóór het multifunctionele centrum staat ziet streepjes in allerlei kleuren. Een prachtig kleurrijk effect, dat bovendien heel lang behouden blijft.

Plastica levert Cape Cod waarop vijftien jaar garantie zit. De ervaring leert echter dat Cape Cod vaak na meer dan 25 jaar nog steeds dezelfde levendige uitstraling heeft.
“Dit materiaal is onderhoudsvrij, het moet alleen af en toe worden schoongemaakt”, zegt Jaap Huizing, productmanager en nationaal accountmanager van Plastica.

KLEUR BLIJFT LANG MOOI
Huizing vervolgt: “Veel mensen hebben tegenwoordig vanwege de natuurlijke uitstraling een voorkeur voor een houten gevel, maar die blijft vaak minder lang mooi. Gelukkig is dat niet het geval met CapeCod, dat bekend staat om zijn kwaliteit en duurzaamheid. Bovendien is Cape Cod in bijna elke kleur te verkrijgen. Er staan op dit moment wel 18.000 verschillende kleuren in het systeem en al die kleuren blijven allemaal even lang mooi. Dat geldt eveneens voor zwart, dat veruit de populairste kleur is onder onze klanten.”
Cape Cod wordt afgewerkt met een hoogwaardige watergedragen acrylaatlak, of met één van de tien semi-transparante lakken die meer van de nerf laten zien voor een extra natuurlijk resultaat.

DUURZAAM BEHEERDE BOSSEN
Op de vraag wat Cape Cod zo bijzonder maakt, antwoordt Jaap Huizing: “Het is Lodgepole Pine, robuust grenenhout met een fjne, rechte en gemakkelijk te verwerken structuur, dat afkomstig is uit duurzaam beheerde Canadese bossen. Hoe kouder de omgeving, des te beter het hout. Dat is daar het geval. De bomen groeien langzaam, waardoor de structuur en dichtheid van het hout vele malen beter zijn dan bij snelgroeiers, zoals populieren, die van binnen veel poreuzer zijn. In combinatie met de verf die wij gebruiken gaat Cape Cod daardoor zo lang mee. Dat geldt voor beschermde omgevingen met veel zon, maar zelfs in gebieden aan zee met veel wind en zout – het gemeenste spul dat je kunt bedenken – vraagt dit product heel lang geen onderhoud.”

AANPASSEN AAN WENSEN
Het multifunctionele gebouw in Schoondijke is het eerste waarbij door een architect is gevraagd om een wascokrijtjes-effect. Maar er zijn meer voorbeelden. “In Putten zitten op een rond schoolgebouw ook twaalf verschillende kleuren. De architect had daar van tevoren een goed beeld bij en precies uitgetekend wat hij wilde. Tijdens de montage van de geveldelen pakte hij er een stoel bij en wees aan welke plank waar moest komen”, aldus Huizing.
“Cape Cod kunnen we volledig aanpassen aan de wensen van de klant, sowieso qua kleuren. Het product is geschikt voor de gevels van alle soorten gebouwen en niet in het minst voor gebruik in vakantieparken. Binnenkort bouwen we twee parken volledig in Cape Cod in opdracht van een grote investeringsmaatschappij. Die wil duurzame materialen en vanuit fnanciele overwegingen ook weinig onderhoud.”
De Commercieel technisch adviseurs van Plastica bezoeken landelijk architecten om hen kennis te laten maken met de producten en tekst en uitleg te geven.“Zo’n architect heeft een idee. Dan zorgen wij ervoor dat ze fysiek ook kunnen zien hoe de verschillende kleuren werken. Daarin steken wij veel energie”, onderstreept Jaap Huizing.

CREATIVITEIT INZETTEN
Schoondijke laat volgens hem zien dat architecten die kiezen voor Cape Cod al hun creativiteit kunnen inzetten, omdat qua kleuren en modellen in principe alles mogelijk is. “Er zijn geen beperkingen. We worden wel vergeleken met andere producten, wij winnen het echter op het gebied van kwaliteit en onderhoud. Een plank zwart maken is niet zo moeilijk, maar meestal moet je die na twee jaar weer overnieuw schilderen. Bij ons product is dat, door de combinatie van het hout en het unieke verfsysteem, niet nodig.”
“Je ziet nu dat meer bedrijven met soortgelijke producten komen. Die missen echter historie. Op papier gaan ze tien jaar mee, maar in de praktijk kunnen ze dat niet staven. Cape Cod bestaat 27 jaar en kan dat wel, vandaar dat we vijftien jaar garantie kunnen geven. Dat dit product zelfs de garantie overleeft laat ik aan klanten – architecten en aannemers – geregeld zien door hen mee te nemen naar projecten in Canada”, besluit Huizing.

Klik hier voor meer informatie over Cape Cod of om direct een monster aan te vragen. 


Terug naar overzicht

Gerelateerd nieuws