Architectuurprijs voor sportaccommodatie De Meulebèèk

De Meulebèèk verbindt de Noord-Limburgse dorpen Meerlo en Wanssum, en staat symbool voor de samenwerking van buitensportverenigingen in de regio. Stichting De Meulebèèk geeft die samenwerking vorm in het gelijknamige multifunctionele sportpark in Wanssum. Het ontwerp van de sportaccommodatie is afkomstig van Novares Architecten & Constructeurs Arcen.

“Het uitgangspunt voor De Meulebèèk was een eigentijds paviljoen te creëren in een parkachtige omgeving, waarbij de beleving van parkbezoekers, sporters én toeschouwers tijdens de ontwerpfase steeds leidend is geweest. In de vertaling hiervan zijn we goed geslaagd. De sportaccommodatie is eind 2013 opgeleverd en tot nu toe hebben we alleen positieve reacties gekregen. In 2014 is het ontwerp bekroond met de Architectuurprijs van de gemeente Venray en Adviesbureau Ruimtelijke Kwaliteit (ARK)”, zegt architect Joost Kanters van Novares.
“In overleg met de opdrachtgever zijn we gaan werken aan een gebouw, waarbij gebruikers ook binnen te allen tijde deel blijven uitmaken van het park en de sportactiviteiten die er plaatsvinden. Vanuit de kantine zijn via de grote glazen wanden alle velden te zien, met het hoofdveld op de voorgrond. Er is gebruik gemaakt van het natuurlijke hoogteverschil van het terrein, waardoor de kantine letterlijk vier treden hoger ligt en het mogelijk is om over dat veld uit te kijken. Van de zon af, zodat toeschouwers niet worden verblind als ze een wedstrijd willen volgen. De accommodatie is letterlijk en figuurlijk een spil in het park en het hart van alle activiteiten.”
 

Cape Cod
De architect heeft bewust voor hout gekozen. “Dat is, mede vanwege het relatief geringe gewicht, ook een logisch materiaal om aan de buitenzijde de overstek (het gedeelte boven de glazen wand en de stenen muren) en de achterkant van het gebouw te bekleden. We wilden per se het hout van binnen - waar het bijvoorbeeld aan sommige wanden is aangebracht - naar buiten doortrekken. Dit betekende dat er geen kleurverschillen mochten ontstaan. Bovendien wilden we de opdrachtgever niet opzadelen met onnodig onderhoud. We zijn gaan zoeken en uitgekomen op Cape Cod van Plastica.”

Kleurstelling
Om de juiste natuurlijke kleurnuances te vinden heeft Kanters behoorlijk wat monsters opgevraagd bij Plastica. “Ze hebben ons daarbij fantastisch geholpen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.Als ik kijk naar de kleurstelling van de vooraf dekkend geschilderde delen, dan komt die perfect overeen met wat ik had gehoopt. De keuze voor de wat donkere taupetinten helpt het gebouw een wat chiquere uitstraling te geven. De accommodatie is een heel langwerpig gebouw. Door de fijne Cape Cod rhombus-profielen oogt lang nog langer, waardoor een belijning ontstaat die dat effect nog versterkt.”

Bekijk alle foto's hier.


Terug naar overzicht

Gerelateerd nieuws