MFC Schoondijke met ‘wasco-streepjes’ Cape Cod
Het dorp Schoondijke heeft tegenwoordig een gloednieuw multifunctioneel centrum. Het is een bijzonder pand: duurzaam, modern, kleurrijk, compleet op de begane grond én met de bestaande, monumentale gymzaal erin opgenomen. Voor het unieke patroon in de gevelbekleding liet architect Herwig Minnen zich inspireren door de wasco-tekeningen uit zijn eigen jeugd.
Voor Schoondijke moest er een nieuw gebouw komen dat de basisschool, het dorpshuis en de kinderopvang samen konden delen. Gemeente Sluis koos hierbij voor het gezamenlijk plan van Architecten Alliantie en Leenhout’s aannemersbedrijf. Herwig Minnen: “We hadden al ervaring met multifunctionele centra en ons ontwerp kwam als beste uit de bus. De uitdaging was nog wel de oude gymzaal goed te integreren. De zaal staat op de monumentenlijst, dus die moest zeker blijven staan.”
Verbinding tussen gebruikers
Het nieuwe gebouw is rond de gymzaal aan de Prinses Irenestraat gebouwd. In totaal ging het om 1200 vierkante meter nieuwbouw. Alles is op de begane grond; er zijn geen verdiepingen. Herwig Minnen: “Hier lag de praktische reden achter dat we niet wilden gaan heien. Er liggen op het terrein namelijk nog oude funderingen van het oude zwembad. Daarnaast is dit gebied in de Tweede Wereldoorlog flink gebombardeerd. As we wilden heien, moesten we eerst een uitgebreid en kostbaar bodemonderzoek laten uitvoeren. Het voordeel van de enkele laag is bovendien dat er meer verbinding is tussen de gebruikers van het gebouw.”
Er is nu één hoofdingang aan de Prinses Irenestraat. De entree is het hart van het gebouw en daar zit ook het dorpshuis. Door het midden van het gebouw loopt de ‘ruggengraat’, een soort straat die de kinderopvang, school en het dorpshuis met elkaar verbindt. In het hart van het gebouw zit nog een multifunctionele ruimte.
Duurzaam en onderhoudsarm
Het MFC is modern, energieneutraal en gasloos. Op het dak staan 190 zonnepanelen en er is gekozen voor warmtepompen en driedubbel glas. Herwig Minnen: “Duurzaam beperkt zich bij ons niet alleen tot energiebesparende maatregelen. Ook materiaalgebruik en levensduur maken deel uit van het begrip duurzaam. We ontwerpen altijd kostenbewust en daarbij kijken we ook naar de onderhoudskosten. Voor de gevelbekleding kozen we voor Cape Cod. We hadden er al vaker mee gewerkt en het past hier heel goed bij de gewenste uitstraling én de duurzame insteek. Hout is een mooi materiaal, maar het moet voor ons ook onderhoudsarm zijn.”
Spelen met kleuren
Cape Cod is een houten gevelbekleding van Noord-Amerikaans grenen uit duurzaam beheerde bossen. De gevelbekleding bewerkt volgens innovatieve procedures voor houtdroging en verduurzaming en is bijzonder onderhoudsarm. Het hout is bovendien leverbaar in alle mogelijke kleuren. Herwig Minnen: “De buitenzijde van het centrum is afgewerkt met Cape Cod in vrolijke kleuren zoals blauw, groen, geel en oranje. Die kleuren komen ook weer terug in het gebouw. We hebben een spel gemaakt van de kleuren, helemaal geïnspireerd op die tekeningen die je als kind maakt met wasco. Daarbij maak je eerst een laag met allemaal vrolijke kleuren en daarover breng je een zwarte laag aan. In die laag kras je vervolgens een tekening waarbij de kleuren weer zichtbaar worden. Als je nu schuin langs de gevel van het MFC kijkt, zie je zwart. Als je er recht voor staat, zie je de streepjes kleuren. Dat geeft een heel mooi effect. Mensen reageren dan ook erg positief op het totaalplaatje.”