elements_gevelbekleding_hout_6
elements_gevelbekleding_hout_5
elements_gevelbekleding_hout_4
elements_gevelbekleding_hout_3
elements_gevelbekleding_hout_2
elements_gevelbekleding_hout_1

Appartementen

Adres Ooststraat Zoutelande
Product Elements
Materiaal Hout
Kleur E550 Teak
Type Rhombus
Bevestiging Geschroefd
Realisatie 2018
Architect www.buroSALT.nl

De ‘entree’ van Zoutelande heeft ook een prachtige áchterkant met Elements

Dit is de plek waar iedereen langskomt die Zoutelande binnenrijdt. Het is dé entree van het Zeeuwse dorpje aan zee. En omdat het om zo’n prominente plek gaat, koos de gemeente een nieuwbouwplan van hoge kwaliteit. ‘Soutebank’ past, ook door de gebruikte materialen en kleuren, heel goed bij de uitstraling en het karakter van de omgeving rondom.

Paul van den Berge was als architect van buroSALT betrokken bij het project: “In samenspraak met de gemeente hebben we een nieuw appartementengebouw ontworpen dat past bij de korrelgrootte van Zoutelande. Zo past de massa van het gebouw goed bij de kleinschaligheid van het dorpje. Het gebouw bestaat uit vijftien appartementen en gedeeltelijk commerciële ruimten op de begane grond. Soutebank is bewust ‘maar’ twee lagen hoog en ook met de kleuren en materialen hielden we rekening met de rest van de omgeving.”

Typisch dat snufje Zeeland ervaren
Het is kenmerkend voor de ontwerpen van architectenbureau SALT uit Goes, dat snufje Zeeland. Paul vormt het bureau samen met zijn broer Gert-Jan: “Onze ontwerpen zijn puur en stoer, zowel in architectuurvorm als in de materialisering. We streven naar moderne architectuur met aandacht voor mens, milieu en omgeving. Dat zie je ook goed terug bij Soutebank. Het gebouw is opgebouwd uit gelige bakstenen, heel kenmerkend voor dit deel van Zeeland.”

Voor de daken hadden we eerst een ander idee, maar toen we naar de luchtfoto van het gebied keken… gingen we toch voor oranje dakpannen. Het gebouw moest passen binnen het DNA van Zeeland en zeker ook binnen het DNA van Zoutelande. Vandaar ook de natuurlijke keuze voor de houten kolommen met Elements.”

Een natuurlijke uitstraling richting de duinen
“De achterkant van Soutebank is eigenlijk net zo belangrijk en in het oog springend als de voorkant. Vanaf de duinen en de dijk kijk je uit op de achterzijde van het gebouw en daarom hebben we daar houten elementen gebruikt. Dit zorgt voor vriendelijkheid en een natuurlijke uitstraling. Die vriendelijkheid was ook nodig, omdat we geen ‘achterkant’ wilden maken. Elements van Plastica gebruiken we wel vaker, omdat we veel gebruik proberen te maken van natuurlijke materialen. Het voordeel van dit soort gemodificeerde houtmaterialen is dat ze helemaal niet zoveel onderhoud nodig hebben én dat je er garantie op krijgt.”

Houten gevelbekleding zónder de nadelen van hout
Elements gevelbekleding is gemaakt van 100% Radiata Pine en heeft de uitstraling van edelhout. De houten gevelbekleding heeft een bijzonder mooie nerfstructuur en heeft inderdaad weinig onderhoud nodig. Elements is ovengedroogd ‘voorgekrompen’ en is daardoor stabieler in de toepassing. Ook door de verticale nerforiëntatie en de blokverlijming is de stabiliteit beter en werkt het hout minder. Het hout is gemodificeerd, waardoor de natuurlijke eigenschappen blijven en de nadelen verdwijnen. Elements heeft 10 jaar garantie op houtrot door schimmels of schade door insecten.

Leuke profielen om mee te spelen
Paul van den Berge: “Wat ik als architect ook aantrekkelijk vind aan Elements, is dat je de keuze hebt uit veel verschillende profielen waarmee je nog heel mooi kunt spelen. Bij Soutebank kozen we specifiek voor het profiel Rhombus in de kleur Teak. Rhombus bestaat niet uit grote, grove platen, maar zorgt juist voor een fijne, horizontale belijning. Met de kleine latjes, die wat ronder zijn, hebben we kolommen kunnen bouwen die níet massief zijn. Ze zijn verfijnder, vriendelijker en transparanter.”

“De Elements gevelbekleding zit aan de achterkant, daar waar de bewoners optimaal genieten van de zon en het uitzicht. We hebben de galerij - die op het zuiden ligt - bewust op bepaalde plaatsen breder gemaakt, zodat mensen het als balkon kunnen gebruiken.

Architect: buroSALT
Aannemer: bouwgroep Peters
Fotograaf: Limit Fotografie


Gebruikte producten en kleuren