massief_renovatie_4
massief_renovatie_3
massief_renovatie_2
massief_renovatie_1

Appartementencomplexen

Adres Gombertstraat te Zwolle
Product Massief NT
Materiaal Kunststof
Kleur 0161 Afro natuur, 0162 Afro sahara, 0168 Afro rood, 0931 Afro amandel
Bevestiging Geschroefd
Realisatie 2018
Architect 19 Het Atelier Architecten

Een heel nieuwe beleving van dichtbij én veraf

De drie woongebouwen met appartementen aan de Gombertstraat in Zwolle waren inmiddels wel aan een renovatiebeurt toe. Vanbinnen én van buiten. Sara van Popta van 19 het atelier architecten: “De gebouwen waren energetisch niet meer zo goed. De bewoners klaagden over tocht, vocht en kou. Nu hebben de woongebouwen een veel betere isolatiewaarde en met de gevelbeplating van Massief NT konden we ze ook ineens een heel ander uiterlijk geven.”

 

Woningstichting SWZ en aannemer Nijhuis Bouw wilden de renovatie van de 168 woningen een-voor-een aanpakken en 19 het atelier architecten werd ingeschakeld als architect. “De woongebouwen hadden aan de voor- en de achterkant grote puien met een borstwering. SWZ had het idee om deze oude puien met enkel glas te vervangen voor nieuwe puien, maar wij stelden een andere optie voor. Aan de voorzijde lopen over de volle breedte galerijen. Om inkijk tegen te gaan, hadden veel bewoners daar altijd de gordijnen dicht. Dus om daar weer puien met veel glas terug te plaatsen, leek ons niet optimaal.”

Een snelle oplossing ter plaatse

Het voorstel van 19 het atelier architecten: een gevel van houtskeletbouwelementen met kunststofkozijnen. Architect Sara van Popta: “Het was de bedoeling dat de bewoners gewoon in hun appartement konden blijven wonen tijdens de renovatie, dus daar moesten we wel rekening mee houden. Door te werken met prefab HSB-wanden met de kozijnen er al in, konden de nieuwe gevels er binnen een dag worden ingezet. Het was dus een snelle oplossing ter plaatse, met een betere isolatiewaarde én we konden de gevel ineens een heel ander uiterlijk geven met beplating.”

Ieder gebouw subtiel een eigen identiteit

“Je ervaart een gevel als je buiten het woongebouw staat heel anders dan van dichtbij als je op je balkon zit. Dan gaat het echt om twee verschillende belevingswaardes. We waren daarom op zoek naar platen die daar recht aan zouden doen. We wilden geen effen platen, omdat we dat toch wat te kil vonden. Liever iets met een houtuitstraling, maar dan wel in verschillende tinten om een patroon op de gevel te kunnen maken. We wilden wat afwisseling creëren en ieder gebouw ook op een subtiele manier een eigen identiteit geven en ze tegelijkertijd tóch bij elkaar bij elkaar laten passen.”

Houtuitstraling met verschillende kleurtinten

“Uiteindelijk kwamen we uit bij Massief NT van Plastica. We hebben toen in de beginfase met specialisten van Plastica om tafel gezeten om te kijken hoe we het het slimste konden aanpakken en wat er allemaal kon binnen het budget. Ze hebben toen echt goed meegedacht, ook wat betreft de verschillende mogelijkheden in maatvoering. Toen wij aangaven dat wij graag een houtuitstraling wilden én verschillende kleurtinten, kwamen ze met het advies om eens naar de Afro-serie van Massief NT te kijken.”

Een herkenbaar patroon per flat

“De Afro-serie was perfect. Ze hadden allemaal wel dezelfde, subtiele nerf, maar waren in verschillende kleuren toe te passen. We kozen voor vier kleuren en per woongebouw gebruikten we vervolgens telkens een andere combinatie van drie kleuren. Hiermee creëren we telkens een ander, uniek effect. Het patroon dat over de gevel heenloopt, zie je nu alleen van een afstand. Als je op de galerij loopt zie je het patroon niet, maar ervaar je wel een kleurverloop. De deuren gaan trouwens ook mee in die vier kleuren en daardoor heb je mooi één pallet.”

Het was even puzzelen

“Door dat patroon was het wel even puzzelen in de voorbereiding. De gevels moesten er in één dag uit en weer in. Dus de oude puien haalden ze er ’s ochtends uit, de prefab HSB-wanden werden erin gehesen en geplaatst en daarna werd de beplating gemonteerd. Dus waar welke platen moesten komen, was even puzzelen, maar Plastica leverde ze wel al meteen op maat gezaagd en genummerd af. En het eindresultaat mag er zijn. Woningstichting SWZ is heel tevreden en krijgt ook positieve reacties van de bewoners. Zelf vind ik het ook een bijzonder project; met behoud van bestaande bouw hebben we de woongebouwen een warme en nieuwe uitstraling gegeven.”


Gebruikte producten en kleuren