happyfood-elements-houten-gevelbekleding-hector-walnut
happyfood-elements-houten-gevelbekleding-hector-walnut-4
happyfood-elements-houten-gevelbekleding-hector-walnut-3
happyfood-elements-houten-gevelbekleding-hector-walnut-2
happyfood-elements-houten-gevelbekleding-hector-walnut-5

Bedrijfsgebouw

Adres Buru 50, 3772 EX Barneveld
Type Hector
Bevestiging Geschroefd
Realisatie 2019
Architect Boxxis Architecten

Elements als onderdeel van een moderne batak in Barneveld

Middenin een nieuwbouwwijk in Barneveld staat een opvallend, kioskachtig gebouw. Het sluit goed aan bij de stijl en sfeer van de rest van de wijk. Wijnand Thomassen van BOXXIS Architecten: “Er is hier heel bewust voor een Indonesische stijl gekozen en daar heb ik het ontwerp en de materialen van dit gebouw ook op aangepast.”

De mensen die in de jaren vijftig vanuit de Molukken naar Nederland kwamen, woonden oorspronkelijk in dit gebied. Inmiddels is in dit deel van Barneveld-Zuid een heel nieuwe woonwijk gebouwd, maar het moest in opdracht van de gemeente - ter nagedachtenis van het verleden - wel in Indonesische stijl gebeuren. Architect Wijnand Thomassen: “Dat gold ook voor het kioskachtige gebouw dat ik ging ontwerpen. Ik ben daarom op zoek gegaan naar Indonesische bouwstijlen en kwam op de batak.”

Een onderhoudsarme gevel
“Een batak is een vrijstaand gebouw in de vorm van een schip. Het staat op poten en voor het dak is een afwijkend materiaal gebruikt. In mijn ontwerp heb ik de poten vertaald naar een onderkant van glas. Zowel de gemeente, de welstandscommissie als de opdrachtgever waren meteen enthousiast over dit ontwerp. Vervolgens was het nog wel een uitdaging om geschikte materialen te vinden.”

De opdrachtgever van HappyFood wilde graag onderhoudsarm materiaal voor de gevel, maar ik wilde wel een natuurlijk materiaal.

“Ik kende Plastica en hun producten al langer en ik heb meteen de houten Elements gevelbekleding voorgesteld. Elements is een duurzaam product en de kleur Walnut heeft hetzelfde karakter als het hout uit de Indonesische huizen. Ik wilde gewoon écht hout vanwege de uitstraling en de echtheid van het product. Dus ik heb voet bij stuk gehouden en uiteindelijk is het dus ook Elements geworden.”

Echt houten gevelbekleding
Elements gevelbekleding is gemaakt van 100% Radiata Pine en heeft de uitstraling van edelhout. De houten gevelbekleding heeft een bijzonder mooie nerfstructuur en heeft inderdaad weinig onderhoud nodig. Elements is ovengedroogd ‘voorgekrompen’ en is daardoor stabieler in de toepassing. Ook door de verticale nerforiëntatie en de blokverlijming is de stabiliteit beter en werkt het hout minder. Het hout is gemodificeerd, waardoor de natuurlijke eigenschappen blijven en de nadelen verdwijnen. Elements heeft 10 jaar garantie op houtrot door schimmels of schade door insecten.

Modern met nostalgische roots
Wijnand Thomassen: “Het was best een opgave om van de batak een modern gebouw te maken, maar het was ook een heel leuke uitdaging. Inmiddels zit beneden in het gebouw een cafetaria en boven twee appartementen en opslagruimte.  Het cafetaria heeft ook een ontzettend mooie inrichting gekregen. Er komen veel leuke reacties op het gebouw en het cafetaria loopt ook nog eens heel goed. Maar of dát ook aan het ontwerp en de gebruikte materialen ligt?”

 

Aannemer: Bouwebedrijf Klomp
Hout- bouwmaterialenhandel: Van de Pol Bouwen en Wonen

Fotografie: https://www.reneefotografeert.com/