510_metalen_gevelbekleding_alucopal_9
510_metalen_gevelbekleding_alucopal_8
510_metalen_gevelbekleding_alucopal_7
510_metalen_gevelbekleding_alucopal_6
510_metalen_gevelbekleding_alucopal_5
510_metalen_gevelbekleding_alucopal_4
510_metalen_gevelbekleding_alucopal_3
510_metalen_gevelbekleding_alucopal_2
510_metalen_gevelbekleding_alucopal_1

Business Plaza

Adres Nelson Mandelaboulevard 22, 5342 CZ Oss
Product Alucopal
Materiaal Metaal
Bevestiging Verlijmd
Realisatie 2017
Architect Povše & Timmermans architecten • ingenieurs bv

Met een uitgesproken ontwerp is het nieuwe Business Plaza, dat onder andere bestaat uit een sportaccommodatie met horecavoorziening, een opvallend gebouw in Oss. Om het gebouw een extra dimensie te geven, heeft de architect voor een gevel gekozen waarin de dynamiek van de sporten tot leven komt. VM Geveltechniek heeft in samenwerking met Plastica een speciale achterconstructie van de aluminium gevelbekleding ‘Alucopal’ gemonteerd. Deze constructie heeft niet alleen een besparing op het materiaal opgeleverd maar ook een besparing in de arbeidsuren.

Het Business Plaza ligt op de Talentencampus Oss tegen het voetbalstadion van FC Oss. De Talentencampus Oss richt zich, zoals de naam al doet vermoeden, op de ontwikkeling van talent. Bedrijven en onderwijs-  en overheidsinstanties werken samen om deze ontwikkeling te stimuleren voor zowel zakelijk als sportief talent. Het Business Plaza biedt naast horeca- en vergadervoorzieningen ook ruimte voor sportfaciliteiten, als een fitnessruimte, sporthal en zwembad. De gevel is volgens Roel van Vliet van VM Geveltechniek bepalend voor de uitstraling van het nieuwe gebouw: “De gevel is gezichtsbepalend voor het pand. Door de architect is gekozen voor het product Alucopal in de kleuren ‘Sparkling White’ en ‘Bronze Metallic’. Door het lijnenspel en de materialenkeuze kunnen we zeggen dat het een geslaagd ontwerp is geworden.”

Aluminium achterconstructie

Alucopal is een aluminium composiet materiaal dat wordt toegepast als vlak paneel of casette. De toplaag van Alucopal bestaat aan beide zijden uit aluminium met enkel of dubbelzijdig decor. Het materiaal is eenvoudig te verwerken in vele vormen en in verschillende kleuren te verkrijgen. Alucopal kan op verschillende manieren gemonteerd worden. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een aluminium achterconstructie, maar ook regelwerk van hout is een mogelijkheid. Van Vliet: “Voor dit project hebben we de volledige buitenschil mogen realiseren. Door de samenwerking met Plastica is gekozen voor een aluminium achterconstructie die perfect aansluit bij de keuze van de architect om een verlijmde gevel te gaan ontwerpen.”

Materiaal- én arbeidsurenbesparing

Plastica heeft meegedacht over de speciale achtergrondconstructie en een berekening gemaakt. Zo zijn de sterkte en stijfheid van zowel de plaats als de achterconstructie als geheel onderzocht. Hieruit bleek dat het voor de gevelbekleder mogelijk was om een grotere overspanning van de plaat te realiseren. Dat resulteerde in een besparing van 25 procent op het regelwerk. Van Vliet: “We hebben de achterconstructie ontworpen en vervolgens hebben we die samen met Plastica geoptimaliseerd waardoor we de hart-op-hart afstand beter konden verdelen. Op deze manier hebben we een mooi eindresultaat kunnen realiseren, waarbij we een materiaalbesparing hebben kunnen toepassen én een besparing in de arbeidsuren.”

Samenwerking

Plastica heeft de projectbegeleiding van voorbereiding tot uitvoering verzorgd en de verwerking van het product is door VM Geveltechniek in eigen beheer gedaan. Van Vliet vertelt trots over deze samenwerking: “Dankzij het vakmanschap van VM Geveltechniek in combinatie met de technische input vanuit Plastica mogen we zeggen dat we hier voor een mooi pand staan en een mooi eindresultaat hebben mogen realiseren.”

Bekijk ook het interview met Roel van Vliet van VM Geveltechniek

Gebruikte kleuren: ‘Sparkling White’ en ‘Bronze Metallic’


Gebruikte producten en kleuren