project-kindpark-boekel-massief-nt-gevelbekleding-plastica-waalwijk
kindpark-boekel-massief-nt-gevelbekleding-plastica-2019
kindpark-boekel-massief-nt-gevelbekleding-kleuren
project-van-de-maand-kindpark-boekel-massief-nt-gevelbekleding
kindpark-boekel-massief-nt-gevelbekleding
kindpark-boekel-massief-nt-gevelbekleding-kleuren-plastica-waalwijk
kindpark-boekel-massief-nt-gevelbekleding-detail-foto
kindpark-boekel-massief-nt-gevelbekleding-facade-plastica

School

Adres Parkweg 10, 5427 AL Boekel
Product Massief NT
Materiaal Kunststof
Kleur 0065 Ivoor, 0077 Antracietgrijs, 0592 Kiwigroen, 0611 Licht olijfgroen, 0662 Jadegroen, 0663 Resedagroen, 0687 Maisgeel
Bevestiging Verlijmd
Realisatie 2019
Architect SROM architecten

Massief NT geeft kleur aan het duurzame Kindpark Boekel
 

Kindpark Boekel is een bijzonder project op het gebied van duurzaamheid. Het moderne, multifunctionele gebouw biedt vanaf schooljaar 2019-2020 ruimte aan twee basisscholen, een kinderopvang, buitenschoolse opvang en een GGD. De toepassing van Massief NT past mooi bij het duurzame karakter van het gebouw en de groen- en geeltinten sluiten aan bij de natuurlijke omgeving.

Midden in het centrum van Boekel ligt een groot park. Op het terrein vinden de inwoners een sporthal en twee schoolgebouwen met opvang. Voor het nieuwste scholencomplex van bijna 2.500 m2 zochten de opdrachtgevers Saamscholen en StichtingGOO, samen met de gemeente naar een geheel nieuw concept dat zou bijdragen aan een schoner klimaat en dat toekomstbestendig is op het gebied van energiegebruik.


Een eindeloos glooiende vorm
Sebastiaan Robben van architectebureau SROM mocht het complex ontwerpen: “Ik had al de nodige ervaringen met schoolgebouwen en voor dit complex liet ik me inspireren door de möbius. Dit is een vorm zonder begin en einde. Deze doorlopende vorm vind je nu terug in het interieur en het exterieur van het gebouw. De rondingen in het gebouw geven de möbiusvorm extra kracht én ze passen het beste bij de omgeving. Zo konden we de bomen die er stonden heel gemakkelijk laten staan. We hebben het gebouw dus erg naar de context ontworpen.”


Een van de duurzaamste scholen
Naast de bijzondere vorm is het gebouw ook bijzonder duurzaam. Sebastiaan Robben: “Onder het speelplein ligt een bassin waarin de warmte uit gebouw in de zomer naartoe gaat. In de winter wordt die warmte vervolgens weer gebruikt om het gebouw op te warmen. Verder maken we ook gebruik van zonne-energie, heeft het gebouw een groen dak en zetten we regenwater in voor het doorspoelen van de toiletten. Het gebouw is nu een van de meest duurzame scholen van heel Nederland.”


Toekomstbestendige geheel
Al deze maatregelen zorgen ervoor dat het gebouw behoorlijk toekomstbestendig is. En de gevelbekleding van Massief NT draagt daar ook zeker aan bij. Sebastiaan Robben: “Massief NT is een plaat die heel stevig is en wel tegen een stootje kan. Die hoeft dus niet snel vervangen te worden. Zelf heb ik al vaker Massief NT gebruikt en in dit geval heb ik er ook voor gekozen vanwege de kleur.”


Ondersteuning van het park
“In totaal heb ik zeven kleuren geel en groen gebruikt ter ondersteuning van het park om het gebouw heen. Als het winter is, verliezen de bomen hun bladeren en dan mis je dat frisse groen van het park. De gevel brengt de kleur dan terug in de omgeving. In de zomer werkt het net andersom. Dan camoufleren de bomen het complex als het ware. Wat verder nog bijzonder is, is dat de materialen in een ronde vorm zijn toegepast. Dat kan niet met alle materialen, maar wel met Massief NT. Al met al ben ik erg tevreden met het eindresultaat en de scholen gelukkig ook.”


Gebruikte producten en kleuren