renovatie_debijster_654_kunststofgevelbekleding_1
renovatie_debijster_654_kunststofgevelbekleding_2
renovatie_debijster_654_kunststofgevelbekleding_3

Stijlvolle renovatie op maat met Massief NT kunststof gevelbekleding

Adres Bijster 3, 4817 HX Breda
Product Massief NT
Materiaal Kunststof
Kleur 0801 Grijze den
Bevestiging Geschroefd
Realisatie 2020

Het Europese hoofdkantoor van veilinghuis Ritchie Bros is neergestreken in een prachtig gerenoveerd pand in Breda.  De nieuwe locatie op de Bijster, vlakbij het Amphia Ziekenhuis, biedt zo’n 2800 vierkante meter aan kantoorruimte voor de ruim 100 medewerkers. Maar voor de verhuizing een feit was, moest er nog wel het nodige aan het object gebeuren om het weer representabel te maken. Ook aan de buitenkant.

Het markante kantoorpand telt drie bouwlagen. Door de ronding in het midden heeft het wat weg van een schip met twee vleugels. Op het moment dat Westerpoort Vastgoed het gebouw kocht, moest er nog wel het nodige aan gebeuren om het weer verhuurbaar te maken. David van Houte van aannemersbedrijf Coen Hagedoorn: “Westerpoort schakelt hiervoor een vaste opdrachtgever van ons in en die neemt daarna contact met ons op voor de buitenkant. Wij treffen op dat moment een gebouw aan dat behoorlijk gedateerd is. Ook door het gebruikte materiaal en de kleurstelling heeft het een wat sjofele aanblik.”


Nette houtlook en fris metselwerk

David: “We laten de architect een plan maken om het kantoorpand flink op te frissen. Daar komt onder andere het voorstel uit om het gele metselwerk fris wit te schilderen en de gevelbekleding van een houtlook te voorzien. De huurder - Ritchie Bros - heeft ook inspraak in dit ontwerp en we krijgen groen licht om de mogelijkheden verder uit te zoeken. Om voor de gevelpanelen te komen tot een oplossing die technisch verantwoord is én die esthetisch past bij de uitstraling, schakelen we met onze vaste leverancier Bouwcenter Esselink Middelharnis.”

Technisch advies op maat

Geerd Simons van Bouwcenter Esselink: “Onze gewaardeerde relatie Coen Hagedoorn kwam met het ontwerp naar ons toe en wilde weten met welke materialen ze dat resultaat zouden kunnen behalen én wat daarbij de technische zaken zouden zijn waar ze rekening mee moesten houden. Als leverancier sVandaar dat pelen wij vaak een adviserende en begeleidende rol bij projecten. Wij hebben de nodige kennis van materialen in huis en we onderhouden goede contacten met de producenten. Bij dit soort gevelplaten komen we in 98% van de gevallen uit bij Plastica. Omdat dit een bijzonder geval was en we voor de gevel maar met een beperkte dikte konden werken, konden we ook geen standaard opbouw voorstellen. Richard van den Hout, onze technische man bij Plastica, heeft daarom met ons meegekeken naar de achterconstructie en de beschikbare ruimte om de gevelplaten te vervangen.”

Perfecte aansluiting bij folie

Geerd Simons: “We hebben veel steun gehad aan Plastica om uiteindelijk met een passende oplossing te komen. Richard kwam bijvoorbeeld ook met het voorstel om eerst een proef op locatie uit te voeren, om te kijken hoe het qua detaillering uit zou komen. De opdrachtgever heeft daarop akkoord te geven om aan de slag te gaan met de platen Massief NT in houtlook. Voor deze platen hebben we bewust gekozen. Omdat ze technisch goed passen, maar ook omdat ze perfect aansloten bij de gekozen houtlook.” David van Houte: “Boven de kozijnen zaten kleine geveldelen en die strookjes hebben we beplakt met houtnerf folie. Voor de grote geveldelen hadden we dus wel een plaat nodig die hier naadloos op aan zou sluiten. Plastica biedt een enorm ruime keuze in Massief NT platen en we vonden een houtnerfmotief dat perfect matchte. We hadden al vaker met Massief NT gewerkt, dus we hadden ook veel vertrouwen in dit product. Verder hebben we de vraag helemaal weggelegd bij onze leverancier Esselink.”

Soepele samenwerking

Geerd Simons: “We doen al meer dan twintig jaar zaken met Plastica en de samenwerking verloopt altijd heel soepel. Voor de gevelrenovatie van dit pand hebben we er samen met Plastica voor gezorgd dat Coen Hagedoorn kon rekenen op kant-en-klare platen, op maat gezaagd, genummerd en voorzien van een duidelijk verwerkingsschema. Bij dit soort technische uitdagingen is de onderlinge relatie tussen de partijen cruciaal voor een succesvolle uitvoering. En dat is hier zeker het geval.” David van Houte: “Het was ontzettend fijn dat wij konden werken met een goed product en dat we konden rekenen op een optimale service op het gebied van maatwerk. Het is mede hierdoor een prachtig geheel geworden. Met de nieuwe uitstraling maken we een wereld van verschil. Er heerste echt een jubelstemming toen het pand uit de steigers kwam.”

 


Gebruikte producten en kleuren