zaandam-woning-capecod-6
zaandam-woning-capecod-5
zaandam-woning-capecod-5
zaandam-woning-capecod-4
zaandam-woning-capecod-3
zaandam-woning-capecod-2
zaandam-woning-capecod-1

Woning

Adres Piccolo, Zaandam
Product Cape Cod
Materiaal Hout
Kleur ST12 Island Sand, ST16 Chalet Brown, ST13 New Forest
Type Channel siding smal en breed
Bevestiging Geschroefd
Realisatie 2018
Architect Mens als Maat, Amsterdam | www.mensalsmaat.nl

Eigentijds Zaanse tussenwoning op ‘De Zaanse Eilanden’ te Zaandam

Misschien is architectuur bij een klein project met een beperkt budget veel belangrijker dan bij een grote villa; je kunt maar weinig doen, maar dat moet dan wel meteen een groot effect sorteren. Van deze tussenwoning in Zaandam is het asymmetrische dak het gevolg van de dwars geplaatste trap die voor een compacte en ruimtelijke plattegrond zorgt. De gevel is eenvoudig maar uiterst strak gedetailleerd.

Toelichting: architectenbureau Mens als Maat
Artikel: www.dearchitect.nl

De kleine tussenwoning, met een gebruiksoppervlak van 122 m2, staat op de ‘De Zaanse Eilanden’, het eerste zelfbouwproject van de gemeente Zaanstad. Kenmerkend voor het stedebouwkundig plan zijn de verplicht verspringende rooilijnen, schuine daken, het smalle straatprofiel en het parkeren op eigen erf. Aan de achterzijde grenzen alle tuinen aan het water. Qua architectuur heeft het een bonte mix van historiserend en eigentijds ‘Zaans bouwen’ opgeleverd! Inmiddels is één straatje vrijwel volgebouwd.

Dit huis is als laatste tussen de eerder gebouwde woningen ingepast. Er is gekozen om deels onder het huis te parkeren. Naast de carport is een ruime fietsenberging met dubbele deuren.

De gevels zijn bekleed met verticale grijsgroene rabatdelen in twee verschillende breedtes.

De kracht van deze eenvoudige houten gevel ligt in het strakke ontwerp waarbij alle ramen en deuren exact zijn uitgelijnd met de verticale naden tussen de planken. Dit vereiste een zorgvuldig ontwerp en een evenzo zorgvuldige uitvoering. Daarmee is de gevel een eigentijdse versie van de ambachtelijke Zaanse houtbouw. De rechthoekige carport met lichtgekleurde planken is als het ware uit dit donkere bouwvolume gesneden. Ook de negge van de ramen is voorzien van een lichte plank.

Het asymmetrische dak van het huis is het gevolg van de dwars geplaatste trap die voor een compacte en ruimtelijke plattegrond zorgt. Hierdoor heeft het huis haar karakteristieke vorm gekregen die stedebouwkundig goed past tussen de daken van beide buren. Voor de op het dak aansluitende schuine draai-kiepramen is budget vrijgemaakt, rechte ramen was gewoon geen optie in het gevelbeeld.

De subtiele witte daklijst is een verwijzing naar de voor de Zaanstreek kenmerkende windveer. Het in de rechtergevel doorgezette pannendak is een knipoog naar de architectuur van de Amsterdamse School, welke veel ornamenten heeft ontleend aan de houten huizen in de Zaanstreek.

 

HOOFDKLEUR: RAL6015


Gebruikte producten en kleuren