debrink_capecod_houtengevelbekleding_plastica11
debrink_capecod_houtengevelbekleding_plastica7
debrink_capecod_houtengevelbekleding_plastica13
debrink_capecod_houtengevelbekleding_plastica10
debrink_capecod_houtengevelbekleding_plastica9

Woningen

Adres Koningsbrink 84, 1787 DE Julianadorp
Product Cape Cod
Materiaal Hout
Kleur C060 Zwart, ST11 Hickory Smoke
Type Dubbele rhombus, Channel siding, Board
Bevestiging Genageld
Realisatie 2020
Architect GeO Architecten

De Brink is echt een icoon voor de wijk

Aan de rand van Julianadorp-Oost staat het gloednieuwe zorgclustergebouw De Brink. Om het gebouw aan te laten sluiten bij het dorpse, landelijke karakter van de omgeving viel de keuze op Cape Cod. Architect Jan Verberne: “Deze houten geveldelen geven een warme uitstraling en het materiaal heeft ook een duidelijke link met de omgeving en de kust.”

Jan Verberne ontwierp dit bijzondere gebouw samen met zijn collega Maarten Overtoom van GeO architecten: “Het unieke aan deze locatie is dat het om een nieuwbouwwijk gaat waar een aantal ‘specials’ zijn benoemd. Dit houdt in dat op die plaatsen een markant gebouw moet komen dat echt een icoon voor de wijk is. Woningstichting Den Helder vroeg ons om op een van die locaties een ontwerp te maken voor een zorggebouw. Wij kozen daarbij voor een schuurachtig uiterlijk. Dat zijn vaak de ‘grote’ gebouwen in de dorpse omgeving. Hiermee sluiten we bewust aan bij het dorpse en landelijke karakter van Julianadorp.”

Verbinding met de omgeving
In zorgclustergebouw De Brink zijn 33 zorgeenheden gehuisvest. Deze wooneenheden zijn verdeeld over vier aparte groepen die zijn gevestigd in de vleugels van het gebouw. Jan Verberne: “Aan de zuidzijde van het gebouw bevinden zich gezamenlijke woonkamers met grote balkons. Deze balkons richting de wijk zorgen ervoor dat De Brink en de bewoners er echt onderdeel vanuit maken. Het terrein is weliswaar afgeschermd met hagen, maar door het uitzicht zijn de bewoners betrokken bij wat er zich in de wijk afspeelt.”

Gebouwd voor de lange termijn
“Het gebouw hebben we zo ontworpen dat twee zorgeenheden gemakkelijk samengetrokken kunnen worden tot één appartement. De woningstichting ontwikkelt voor de lange termijn en daarom moet het gebouw ook geschikt zijn voor een andere woonfunctie in de toekomst. Wij hebben de betonnen wanden en gevels dan ook zo ingezet dat daar geen wijziging in hoeft plaats te vinden als het gebouw wordt getransformeerd tot gewone appartementen.”

Voor deze gevels kozen de architecten voor Cape Cod. Dit is een houten gevelbekleding van Noord-Amerikaans grenen uit duurzaam beheerde bossen. Het materiaal is bewerkt volgens innovatieve procedures voor houtdroging en verduurzaming en is bijzonder onderhoudsarm. Het hout is bovendien leverbaar in alle mogelijke kleuren.

Onderhoudsarm met Cape Cod
Jan: “De woningstichting had bepaald dat we voor de gevel een duurzaam product moesten inzetten. Daarnaast is de woningstichting er natuurlijk ook extra bij gebaat dat het gebouw zo weinig mogelijk onderhoud nodig heeft. Cape Cod voldoet aan deze eisen en wij hebben er zelf ook al eerder mee gewerkt. Cape Cod heeft een warme, landelijke uitstraling en de donkere kleur is typisch voor de agrarische schuren waarnaar we verwijzen. De Cape Cod bevindt zich helemaal rondom aan de buitengevels en voor de binnenkant van de grote balkons hebben we voor een lichtere kleur gekozen. Hierdoor ervaren de bewoners een lichtere omgeving als ze op het balkon zitten.”

Verfijning door verschillende profielen
De architecten hebben met twee profielen Cape Cod gespeeld: “Het is een groot gebouw en we wilden voorkomen dat het massief zou ogen. Daarom werken we met een verspringing in de diepte van het gebouw, met kapvormen die qua maat en schaal aansluiten bij de naastgelegen eengezinswoningen én met Cape Cod in de profielen ‘channel siding’ als enkele en dubbele rhombus. Met deze twee profielen hebben we een levendig patroon gecreëerd. Het gebouw krijgt daarmee een verfijning die je steeds beter ziet als je dichterbij komt.” Het interieurontwerp is ook van GeO architecten en ook daar komen de natuurlijke materialen en de huiselijke sfeer terug: “We wilden dat De Brink eruit zou zien als een woongebouw en niet als een instelling en dat is goed gelukt. Het gebouw heeft een unieke, maar ook heel persoonlijke uitstraling.”

Geleverd door: BMN Nederland
Aannemer: Van Wijnen
Montage: Rinkel & Smit Bouw BV


Gebruikte producten en kleuren