395_alucopal_alluminium_gevelbekleding_04
395_alucopal_alluminium_gevelbekleding_03
395_alucopal_alluminium_gevelbekleding_02
395_alucopal_alluminium_gevelbekleding_01

Wooncentrum De Meiberg

Adres Meijhorst 7201, 6537 EJ, Nijmegen
Product Alucopal
Materiaal Metaal
Kleur A153 ST Bronze Metallic, A273 ST Copper Metallic, A158 ST Deepblue Metallic, A160 ST Jade Green Metallic
Bevestiging Casette
Realisatie 2014
Architect Bulkens Architecten

Gevelrenovatie Wooncentrum de Meiberg, Nijmegen / Gedistingeerd en rustig

Eind 2014 is de renovatie van de gevel van wooncentrum de Meiberg in Nijmegen, een complex met 161 woningen van corporatie Woongenoot, afgerond. Leverancier van de gevelplaten is Plastica, specialist in decoratief plaatmateriaal en duurzame gevelbekleding.

Plastica biedt een breed assortiment plaatmateriaal voor in- en exterieurtoepassingen.
Dat gebeurt met gecertificeerde producten die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en met een uitgebreide projectondersteuning door specialisten. Gevelbekleding van Plastica is verkrijgbaar in van diverse materialen, van kunststof en metaal tot steen en hout.

Alucopal®
Voor de werkzaamheden aan de Meiberg werd gekozen voor Alucopal ®, een van de merken gevelbekleding van Plastica, vertelt productmanager Gerard Berenschot. “Alucopal is een gevelbekledingssysteem van aluminium composietmateriaal. Het plaatmateriaal is aan beide zijden voorzien van een gecoate aluminium toplaag. Dat
betekent dat het zeer duurzaam is, kleurvast, met een hoge sterkte en stijfheid en eenvoudig te verwerken.” Volgens Berenschot is Alucopal ® zowel geschikt voor exterieur- als interieurtoepassingen. Bij de Meiberg -een gebouw uit de jaren zestig- werd voor dit product gekozen vanwege de expressieve uitstraling en de goede prijs-kwaliteitverhouding, zegt hij. Het duurzaamheidsaspect van aluminium speelde eveneens een rol. “Aluminium kun je telkens weer recyclen, dat is een aspect dat veel partijen aanspreekt.”

Logistiek
Het gebouw moest zowel esthetisch als bouwfysisch worden opgeknapt, maakt Berenschot duidelijk. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met Stiho uit Wijchen dat het plaatmateriaal leverde en met KlokBouw uit Nijmegen als aannemer. Grootste uitdaging van het project noemt hij de logistiek. Daar werd veel voorbereiding in gestoken. “Op het moment dat het project definitief van start kan gaan, moeten de materialen natuurlijk zo snel mogelijk ter plekke zijn. Op maat gezaagd en geboord uiteraard. Zeker bij een omvangrijk project als dit -al met al ging het om zo’n 4.500 m2 geveloppervlak- moet je bijzonder zorgvuldig te werk gaan. Zorgen dat de juiste platen op het juiste moment aanwezig zijn. Dat ze in de goede volgorde op de pallets komen, in overeenstemming met de werkwijze op de bouw. Op die manier dragen we bij aan een efficiënte verwerking." Dat alles is soepel verlopen en het resultaat mag er zijn, vindt Gerard Berenschot. “We zijn er zo’n vier maanden mee bezig geweest, in de winterperiode, en hebben op schema kunnen werken. Voor dit project zijn platen van
verschillende omvang gebruikt, en met vier verschillende kleuren. De metallic-kleuren beige, brons, koper en blauw. Daarmee heeft het gebouw nu een heel specifieke, aansprekende uitstraling gekregen. Je mag gerust spreken van een gedistingeerde en rustige gevel.”


Gebruikte producten en kleuren