Zorgappartementen_Wijchen_buizerdstraat_MassiefNT_kunststofgevelbekleding_4
Zorgappartementen_Wijchen_buizerdstraat_MassiefNT_kunststofgevelbekleding_5
Zorgappartementen_Wijchen_buizerdstraat_MassiefNT_kunststofgevelbekleding_3
Zorgappartementen_Wijchen_buizerdstraat_MassiefNT_kunststofgevelbekleding_6
Zorgappartementen_Wijchen_buizerdstraat_MassiefNT_kunststofgevelbekleding_2
Zorgappartementen_Wijchen_buizerdstraat_MassiefNT_kunststofgevelbekleding_7
Zorgappartementen_Wijchen_buizerdstraat_MassiefNT_kunststofgevelbekleding_1

Zorgappartementen

Adres Buizerdstraat, Wijchen
Product Massief NT
Materiaal Kunststof
Kleur 0156 Patina
Bevestiging Verlijmd
Realisatie 2012 / 2017
Architect OpZoom architecten te Arnhem

Het springt echt in het oog én voelt toch heel natuurlijk aan

In verschillende fasen verschenen aan de Buizerdstraat in Wijchen twee opvallende complexen. De Oogst en De Elst geven nu volop ruimte aan zelfstandig wonen, begeleid wonen en allerlei zorgfaciliteiten. Marie-Jeanne Sas van opZoom architecten: “We wilden er interessante gebouwen van maken waar echt iets gebeurt. We kozen voor opvallende contrasten, maar ook voor aansluiting en contact met de directe omgeving.”

De plannen voor de herontwikkeling van het gebied rond de Klapstraat tot woonzorg- en servicezone Hof van der Elst stammen al uit 2007. Marie-Jeanne Sas, architect en eigenaar van opZoom architecten uit Arnhem, werd toen benaderd door woningcorporatie Talis. Marie-Jeanne: “Maak<architectuur uit Arnhem gingen aan de slag met het bestaande verzorgingshuis en wij startten aan de overkant van de weg met De Oogst. Hier zijn 46 zelfstandige zorgappartementen gekomen die senioren via Talis kunnen huren in de directe nabijheid van het zorgcentrum waar ze ook zorg zouden kunnen afnemen.”

We wilden contrast in het materiaal
“In de periode 2008-2012 heb ik samen met Pim Geerts De Oogst ontworpen en technisch uitgewerkt. Er lag een stedenbouwkundig plan onder met als hoofdvorm een grote U. Die vorm was eigenlijk té grootstedelijk en te massief voor de omgeving en daarom hebben we er meer lucht en ruimte ingebracht. We hebben de dwingende U wat uit elkaar getrokken en er een interessanter gebouw van gemaakt waar echt iets gebeurt.”

“De U is nu opgedeeld in een haak en een torentje in de oksel van die haak. De haak is daarbij heel luchtig gehouden met licht metselwerk en balkons die aan de buitenkant hangen en die omkaderd zijn door hout. Het torentje hebben we abstracter gemaakt, in contrast met de haak. Met de keuze in kleur en materiaal hebben we voor een duidelijk contrast gezorgd.”

Met een toren van Massief NT
“In de tijd dat we met het ontwerp bezig waren, nu bijna tien jaar geleden, sprong Plastica er voor ons uit dankzij de bijzondere kleuren en materialen. We kenden Plastica toen vooral van het houtachtige plaatmateriaal, maar de platen Massief NT pasten heel mooi met wat we voor ogen hadden. De groene gevelbekleding springt in het oog, maar is ook heel natuurlijk geland. Het is eigenzinnig én het voelt logisch. Al met al past het goed in het hele pallet van bouwonderdelen. De toren van Massief NT klopt gewoon in het totaalplaatje en het groen sluit ook vloeiend aan op het aangrenzende park.” Het voordeel van de kunststof gevelbekleding is dat het weerbestendig is en jaar in jaar uit mooi blijft. Massief NT biedt zelfs 10 jaar garantie, óók op die markante groene kleur.

Het is een mooi geheel geworden
“In het tweede gebouw - De Elst - waar ik samen met Klaas Tuin aan werkte, komen dezelfde vormen, kleuren en materialen terug. Dit gebouw biedt ruimte aan 22 tweekamerappartementen voor mensen met dementie, met twee gemeenschappelijke buurtkamers op de hoek van de haak en informele ontmoetingsruimten bij de entree op de verdieping. Op de begane grond is het gezondheidscentrum gehuisvest met twee huisartsenpraktijken en de apotheek. Ook hier hebben we het groene Massief NT gebruikt aan de buitenkant van de toren en aan de binnenkant bij de galerijen en het trappenhuis. Nu alles af is en het omliggende park is ingericht, zie je dat het een mooi geheel is geworden. Én de bewoners én de gemeente zijn nu heel content met het project en de maatschappelijke impact van het ensemble van woon- en zorggebouwen.”


Gebruikte producten en kleuren