katwijk_aquamar_capecod-houtengevelbekleding_1
katwijk_aquamar_capecod-houtengevelbekleding_2
katwijk_aquamar_capecod-houtengevelbekleding_7
katwijk_aquamar_capecod-houtengevelbekleding_6
katwijk_aquamar_capecod-houtengevelbekleding_5
katwijk_aquamar_capecod-houtengevelbekleding_4
katwijk_aquamar_capecod-houtengevelbekleding_3

Zwembad

Adres Piet Heinlaan 5, 2224 SW Katwijk
Product Cape Cod
Materiaal Hout
Kleur Sandalwood combi Sandalwood shades
Type Board
Bevestiging Genageld
Realisatie 2019
Architect Hooper Architecten

Zwembad Katwijk ondergedompeld in ‘de Hooper kleur’ van Cape Cod

Hooper Architects heeft inmiddels al aardig wat sporthallen en zwembaden op haar naam staan. Wat daarbij opvalt is dat de architecten een voorliefde hebben voor het gebruik van Cape Cod hout in verschillende tinten Sandelwood. Volgens architect Hokan Nummelin is dit eigenlijk ook wel de ideale Hooper kleur: “Maar natuurlijk wél met een goede reden.”

In de zomer van 2018 ging het nieuwe zwembad van Katwijk open. Hokan Nummelin van Hooper Architects zorgde voor het ontwerp van de vervangende nieuwbouw: “Het zwembad was behoorlijk verouderd. Net zoals zoveel zwembaden uit de jaren zeventig en tachtig. Die komen nu allemaal aan de beurt.” 

De uitdaging bij dit project was dat het oude zwembad moest kunnen blijven draaien tijdens de bouw van het nieuwe zwembad. Hokan: “De nieuwbouw staat op de plaats van de oude ligweide en dat heeft de contouren bepaald voor het nieuwe bad. Verder moesten we in het ontwerp ook rekening houden met de vier zijden van het gebouw. Het gebouw is alzijdig en dat betekent dat er verschillende eisen golden voor de verschillende kanten.”

In de etalage
“De kant van de Zeeweg is de publieke kant die heel open is. Daar komen de meeste mensen langs. De kant van de Piet-Heinlaan grenst aan een woonwijk en die is daarom gesloten, zonder grote glazen puien en zonder deuren. In de richting van het plein, waar het ook wekelijks markt is, is de meer stedelijke kant met een etalagefunctie. En tot slot is er natuurlijk de entreekant waar mensen vanuit de parkeerplaats aankomen.”

 “De entree moest aan de kant komen waar het oude bad stond. Voor het ontwerp betekende dat wel dat bezoekers heel decentraal het gebouw binnenkomen. Als architect moet je er dan wel rekening mee houden dat ze best een afstand moeten afleggen naar het bad en de kleedkamers. Om de route leuker te maken, hebben we ervoor gezorgd dat gasten nu langs het recreatiebad lopen en daar ook in kunnen kijken.”

Natuurlijke houten uitstraling
Voor wat betreft de buitenkant van het gebouw heeft de architect gekozen voor twee hoofdmaterialen: grijze, natuursteenachtige mineraalwezelplaten en een warme, houten gevelbekleding. Hokan: “Al met al is het een flink gebouw. De houten gevelbekleding van Cape Cod heb ik daarbij ingezet als verbindend materiaal tussen de massa’s. Het is vooral gebruikt op de ronde trommel waar het recreatiebad inzit en op de gevel aan de Piet-Heinlaan richting de woonwijk.”

 “De keuze voor Cape Cod was een logische. We gebruiken het vaker en ook hier gaf het de kwaliteit die we zochten. Het is enorm duurzaam materiaal en dat is heel interessant met het oog op het onderhoud van het gebouw. Bovendien zorgt het ook voor de gewenste, natuurlijke uitstraling.”

Jarenlang in topconditie
Voor het zwembad koos de architect voor Cape Cod hout met dekkende verf in drie tinten. De planken in drie kleurvarianten, met als basis Sandelwood, zijn gemixt aan de gevel bevestigd. Hierdoor krijgt de gevel een natuurlijke houten uitstraling. De kleuren blijven fris ogen omdat het hout niet veroudert en vergrijst. Cape Cod  is een ontzettend duurzame, houten gevelbekleding met PEFC keurmerk. Cape Cod is gemaakt van Lodgepole Pine, een houtsoort met een fijne, rechte structuur en enkele kleine vastgegroeide kwasten. Het materiaal laat zich makkelijk verwerken en blijft jarenlang in topconditie.

Het was zeker niet voor het eerst dat Hooper Architects voor deze toepassing van Cape Cod koos. Zo hebben ze het al eerder gebruikt bij een multisporthal op Papendal en de ambulancepost in Uden. Hokan: “Ook bij het zwembad in Arnhem hebben we net voor deze uitstraling met Cape Cod gekozen. Het is inmiddels dus eigenlijk wel een beetje de Hooper kleur geworden.”

Levering via: Houthandel Looijmans

Realisatie door: ZND Nedicom

Bouwcombinatie Heerkens van Bavel /  Remmers Bouwgroep Tilburg


Gebruikte producten en kleuren