Blog: Gevelbekleding optimaal monteren?

Als gevelbekleding niet juist is gemonteerd, krijg je vroeg of laat te maken met de ongewenste gevolgen daarvan. En de garantie op het product vervalt bij gevelbekleding die niet volgens de verwerkingsvoorschriften is geplaatst. Voorkom dit en…

Lees de verwerkingsvoorschriften

Bouwfouten bij gevelbekleding door onjuiste installatie? Deze fouten én de nadelige gevolgen ervan zijn heel goed te voorkomen. Hoe? Het lijkt een beetje een schot voor open doel, maar als een monteur de verwerkingsvoorschriften goed doorneemt én opvolgt… dan kan er niet zoveel meer misgaan.

En die verwerkingsvoorschriften leveren wij altijd bij de producten aan. Daarnaast zijn ze (vooraf) al te bestuderen via onze (online) brochures: https://www.plastica.nl/service/alle-downloads/

Vraag het aan onze adviseurs

In de verwerkingsvoorschriften bij onze producten staat precies omschreven wat te doen, waar op te letten én wat niet goed is. Natuurlijk kan het voorkomen dat er toch een keer iets niet helemaal helder is of dat je twijfelt om je het wel goed hebt gedaan. Wat dan?

Onze technische adviseurs kijken en denken graag met je mee, want ‘voorkomen is beter dan genezen’. Als een gevel niet goed is gemonteerd, zie je dat vroeg of laat terug. Dus trek op tijd aan de bel voor ondersteuning: https://www.plastica.nl/over-ons/ons-verkoopteam/

Vertel ons wáár het product voor is

Als je ons vooraf aangeeft waar je het product wilt gaan toepassen, dan kunnen we nog even kritisch met je meekijken. Niet alle producten zijn zo maar toe te passen in alle omstandigheden en soms is een aanpassing of alternatief dan beter.

Als je bijvoorbeeld Alucopal wilt gebruiken bij een gevel in de buurt van zout water of in een industriële omgeving, dan heb je een dikkere laklaag ter bescherming nodig. Vertel het ons, dan denken we mee.

Maak gebruik van gratis* projectbegeleiding

Plastica beschikt over een eigen serviceteam en kan ondersteuning bieden bij de montage van gevelbekleding. Zo verminder je de kans op faalkosten en toekomstige garantie issues drastisch én boek je meteen kostbare tijdswinst. *En bij projecten van min. €10.000 is projectbegeleiding door een van onze experts ook nog eens kosteloos: https://www.plastica.nl/service/projectbegeleiding/

Zorg voor voldoende ventilatie

Als je niet zorgt voor voldoende ventilatie achter de gevelbekleding kan dat leiden tot vochtproblemen. Met alle gevolgen van dien. Vocht dat niet kan ontsnappen, leidt op termijn tot schimmel- en rotproblemen in de achterliggende constructie. En als je een houten gevel niet goed ventileert, heb je kans dat het vocht zich door het hout naar buiten werkt. Dat zorgt vervolgens ook voor serieuze oppervlakte problemen

Goede ventilatie achter de gevel zorgt er ook voor dat de warmte weg kan. En pal in de zon kan een gevel hartje zomer behoorlijk opwarmen. Als het achter de gevel te warm wordt, kan dit leiden tot verschillende problemen, waaronder verminderd comfort binnen, schade aan materialen en mogelijk hogere energiekosten.

Let bij een verticaal geplaatste gevel (met planken of platen die rechtop staan) extra op: Je hebt dan een horizontale belatting achter de gevel nodig, maar die houdt de ventilatie tegen. Tegen de gevel moet je daarom eerst nog verticale latten zetten.

Gebruik het juiste gereedschap

Voor de juiste bewerking zijn scherpe zagen en frezen en stabiel gereedschap noodzakelijk. Losbreken, versplinteren en afspringen van de zichtzijde wordt veroorzaakt door verkeerde bewerkingen of het gebruik van ongeschikt gereedschap. In de verwerkingsvoorschriften bij onze producten staat precies beschreven hoe je, met welk gereedschap, te werk moet gaan.

Schakel Flexx in

Wij hebben een eigen zagerij en bewerkingsafdeling (Flexx). Daar hebben we professionele zaagmachines, fresen en boren die ervoor zorgen dat we de gevelplaten exact op maat en plaatsklaar als genummerde pakketten op de bouw kunnen afleveren: https://www.plastica.nl/service/zagerij-en-bewerkingsafdeling/

Zorg voor de juiste regelafstanden

Bij het monteren van gevelbekleding is het belangrijk om de regelafstanden in de gaten te houden. De fabrikant van de gevelbekleding heeft hiervoor specifieke voorschriften voor opgesteld. We delen die ook in onze verwerkingsvoorschriften bij de producten en met een goede reden. Als je de voorgeschreven regelafstanden immers niet correct toepast, kan je tegen verschillende problemen aanlopen.

Zo kunnen onjuiste regelafstanden leiden ongelijkmatige patronen of uitlijningen van de gevelbekleding. Dit tast de esthetiek van de gevel in het bijzonder en ook die van het gebouw als geheel aan.

Als de regels te ver uit elkaar staan, kan dit leiden tot onvoldoende ondersteuning voor de gevelbekleding. Als de regels te dicht op elkaar staan, kunnen er problemen ontstaan bij de bevestiging van de bekleding en kunnen ook er vervormingen optreden.

Let op de plaats van de nagels

Als je de gevelbekleding bevestigt met nagels, doe dit dan volgens de voorschriften. Anders heb je kans dat de planken gaan schotelen of splijten. En dat valt niet onder de garantie van de fabrikant.

Als nagels niet op de juiste plaats en op de juiste afstand van elkaar staan, kan een plank gaan schotelen. En gevelplanken die hol staan, daar wordt niemand blij van. Als je een plank te kort op de kop monteert met een nagel, dan heb je kans dat het materiaal splijt en dit valt dan niet meer even ‘bij te werken’.

Sla nagels ook niet te diep in

Soms worden nagels te diep ingeslagen bij het bevestigen van de gevelbekleding, onder het mom van ‘dan zit het extra goed vast’. Dit is niet nodig voor het stevig bevestigen van de gevelpanelen én het gaat ten koste van de levensduur van het materiaal. Als je de nagels te ver in de gevelpanelen slaat, gaat de kop van de schroef door de beits- of laklaag. De beschermingslaag komt hiermee open te staan en vervolgens kan er vocht en vuil in komen.

Gebeurt het per ongeluk toch een keer? Vul het gat dat is ontstaan dan zo snel mogelijk op met het voorgeschreven (vul)middel. Dit kun je terugvinden in de verwerkingsvoorwaarden.

Behandel de koppen op de voorgeschreven manier

Monteer je houten gevelplanken die je zelf nog op maat zaagt? Vergeet de gezaagde vlakken dan niet afdoende te behandelen. Als in de verwerkingsvoorwaarden ‘2 keer een laag’ staat, kies dan door tijdgebrek niet voor ‘1 keer een extra dikke laag’. Dit heeft namelijk niet hetzelfde effect en het materiaal is vervolgens onvoldoende beschermd tegen invloeden van buitenaf.

Wil je op de bouwplaats snel aan de slag met de benodigde gevelplanken? Dan kun je er ook voor kiezen om ze kant-en-klaar aan te laten leveren door onze eigen zagerij en bewerkingsafdeling (Flexx): https://www.plastica.nl/service/zagerij-en-bewerkingsafdeling/

Hou rekening met de benodigde behandeling

Wat voor de koppen geldt, is eigenlijk op de hele plank van toepassing. Het is altijd belangrijk de producten op de voorgeschreven manier te behandelen. Het komt regelmatig voor dat houten gevelplanken op de bouw 1 keer een extra dikke laag krijgen. Dat is niet afdoende, als in de verwerkingsvoorschriften ‘2 of 3 keer een laag’ vermeld staat.

Een houten gevel moet je vaak 2 of 3 keer behandelen. Als je daar geen rekening mee houdt in de planning, heb je een probleem. Want dan maar gewoon 1 keer dik schilderen; dat bevordert de levensduur van het hout niet. Bovendien vervalt de garantie op het product dan ook.

Tot slot: vergeet het onderhoud niet

Het stopt niet bij het opleveren van een project. Ook als de gevelbekleding 100% volgens de verwerkingsvoorwaarden is gemonteerd, is er nóg iets nodig om ervoor te zorgen dat gevelbekleding optimaal blijft. Noem het onderhoud, noem het nazorg. Feit blijft dat de gemonteerde gevelbekleding goed moet worden onderhouden. Is het lastig om dat geregeld uit te voeren? Kies dan vóóraf bewust voor een product dat onderhoudsarm is. Er zijn dan nog meer dan genoeg mogelijkheden.

Meer informatie

Onze Technische Adviseurs kunnen met je meedenken en wijzen op beter passende alternatieven.

Stuur een mail +31(0)416 67 24 00

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep
Naar boven