Blog: Verduurzaamd hout op kleur

Waarom modificeren of impregneren wij hout en hoe krijg je verduurzaamd hout het beste op kleur? Hier lees je er alles over.

Hout wordt ingedeeld in duurzaamheidsklasse 1 t/m 5, waarbij 1 duurzaam is en 5 niet duurzaam. Om een houten gevel van een gebouw te bekleden die aan het bouwbesluit moet voldoen, moet het hout minimaal duurzaamheidsklasse 3 hebben. Aangezien de meeste houten gevelbekleding tegenwoordig gemaakt wordt van zachthout, dat valt onder duurzaamheidsklasse 4 of 5, is het noodzakelijk om dit hout te verduurzamen. Dit kan op twee manieren: modificeren of impregneren. De manier van verduurzamen heeft invloed op de manier waarop je het hout het beste op kleur kunt krijgen.

Hout modificeren

Bij modificeren wordt de celstructuur volledig vernietigd. Dit heeft als voordeel dat het hout niet kan rotten en ook geen voedingsbron meer is voor insecten, waardoor verdere behandeling niet nodig is. Een nadeel is dat eventuele aanwezige noesten kunnen krimpen en los kunnen gaan zitten, het hout minder sterk wordt en gaat vergrijzen zodra het blootgesteld wordt aan UV-straling. Deze vergrijzing is vaak niet egaal door bijvoorbeeld schaduwwerking en kan donkere vlekken vertonen, veroorzaakt door vocht.

Om gemodificeerd hout op kleur te krijgen zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Met een verf- of beitssysteem, maar de hechting is niet optimaal doordat de cellen vernietigd zijn. Dit kan opgelost worden met een primer, maar dit creëert een filmvormige laag waar vocht zich kan ophopen bij beschadigingen, waardoor het verfsysteem kan gaan bladderen of blaren kan vertonen.
  • Met een oliesysteem, maar deze zal uitlogen en dus regelmatig herhaald moeten worden. Dit is afhankelijk van de locatie van de gevel en of je een donkere of lichtere olie gebruikt. Het vervagen van de kleur is puur esthetisch en heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout. Wel heeft een regelmatig geoliede gevel minder last van donkere plekken door vocht en vertoont minder kleine haarscheurtjes. Het is te vergelijken met het insmeren van de huid.
  • Het gecontroleerd laten vergrijzen met Sioox. Dit product beschermt het hout extra, is vuil- en waterafstotend en zorgt voor een egale vergrijzing omdat het vergrijzingsproces wordt gestimuleerd door luchtvochtigheid, ook op schaduwplekken.

Hout impregneren

Bij impregneren wordt het hout onder hoge druk voorzien van schimmel- en insectenwerende stoffen. Veelal wordt dit gedaan met behulp van een drukvat, waarin het hout onder vacuüm wordt gebracht waarna het impregneermiddel wordt toegevoegd. Door het vacuüm zal het middel in de poriën van het hout worden gebracht. Het is belangrijk om te weten dat er geïmpregneerd hout in verschillende kwaliteiten bestaat en dat de goedkopere geïmpregneerde houtproducten een lagere duurzaamheid hebben omdat de kwaliteit van de geïmpregneerde materialen minder is, of omdat het impregneren snel gebeurt zodat de stoffen alleen aan de oppervlakte in het hout dringen. Sneller is goedkoper, maar zeker niet beter voor de kwaliteit van het verduurzaamde hout. Om een hogere duurzaamheidsklasse te mogen declareren moet het hout getest worden en voorzien van KOMO-keur.

Om geïmpregneerd hout op kleur te krijgen is een verf- of beitssysteem het beste. De kwaliteit van het betreffende verf- of beitssysteem is uitermate belangrijk omdat deze verantwoordelijk is voor het tegengaan van het uitlogen van het impregneermiddel. Ook de oppervlaktestructuur van het hout en de methode van aanbrengen is bepalend voor de levensduur van het hout.

Meer informatie

Onze Technische Adviseurs vertellen je graag meer over dit onderwerp.

Stuur een mail +31(0)416 67 24 00

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep
Naar boven