Blog: Weersomstandigheden; Waar moet je rekening mee houden?

Natuurlijk hebben we het weer niet voor het uitkiezen. Maar áls we mochten kiezen, dan zouden wij wel weten onder welke weersomstandigheden we de gevelbekleding plaatsen: droog weer, windstil en een temperatuur tussen de 8 en 24 graden. In dit artikel delen we waar je op moet letten bij de verschillende weersomstandigheden én wat wij aanraden bij minder ideaal weer.

Weer of geen weer, in de bouw gelden vaak strakke deadlines. Toch is het niet aan te raden om onder álle omstandigheden een gevel te monteren. Let bijvoorbeeld (extra) op:

  • Als het koud is (onder de 8 graden).
  • Als het warm is (boven de 35 graden).
  • Als het niet té warm is, maar de materialen wél extra warm worden.
  • Als het flink waait.
  • Als het regent.
  • Als het sneeuwt.
  • Als het mistig is.

Bevestigen bij vochtig weer

Het is ideaal om gevelbekleding te monteren tijdens droog weer. Vooral als je gebruikmaakt van materialen die gevoelig zijn voor vocht, zoals hout. Als het regent kun je in principe nog prima een houten gevel in elkaar timmeren. Maar als je gaat lijmen en/of schilderen, dan moet je rekening houden met de weersomstandigheden.

Als het door mist, hagel, regen of sneeuw te nat is, krijg je met verlijmen geen verbinding tussen de materialen. Kortom: dan hecht het niet of onvoldoende. De maximale luchtvochtigheid is 70%.

Schilderen als het regent?

Ook schilderen is absoluut af te raden als het regent. Nu regent het in Nederland regelmatig en kun je niet alle om het weer heen organiseren… er zijn dan ook nog andere oplossingen. Zo kun je Flexx inschakelen om de houten gevelplanken ‘plaatsklaar’ in kant-en-klare genummerde pakketten af te leveren op de bouw. Dat scheelt tijd én je bent minder afhankelijk van de weersomstandigheden.

Let op de temperatuur bij verlijmen

Of het nu té warm of té koud is, extreme temperaturen kunnen invloed hebben op de applicatie van gevelbekleding. Bij een dalende temperatuur neemt de luchtvochtigheid af, waardoor de doorharding van de lijm (bij het verlijmen van de gevelplaten) meer tijd vergt. De buitentemperatuur mag daarom zeker tot 5 uur na de verlijming niet beneden 8 °C dalen.

TIP: check de verwerkingsvoorwaarden

Het lijkt een beetje een open deur, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: ieder product is uniek en check daarom altijd de verwerkingsvoorwaarden voor de juiste bevestiging van de gevelbekleding. Vanuit Plastica leveren wij de verwerkingsvoorschriften van de fabrikant altijd bij de producten aan. Daarnaast zijn ze (vooraf) al te bestuderen via onze online brochures.

Meer informatie

Onze Technische Adviseurs vertellen je graag meer over dit onderwerp.

Stuur een mail +31(0)416 67 24 00

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep
Naar boven