Warme look voor industrieel bedrijfspand met Cape Cod
B&G Hekwerk is vanuit de vertrouwde stek in Best verhuisd naar industrieterrein Habraken in Veldhoven. Daar verrees een gloednieuw pand dat alle ruimte bood om de bedrijfsprocessen te optimaliseren. Het complex heeft een oppervlakte van zo’n 25.000 vierkante meter, maar ondanks de omvang en het industriële karakter doet het pand ook warm en wat speelser aan. Architect Owen van Trier: “We kregen de mogelijkheid om te werken met mooie materialen.”
De nieuwe thuisbasis van B&G Hekwerk bestaat uit kantoorruimten, bespreekkamers, kantine, een grote entree, 12.000 vierkante meter magazijn en opslag en 10.000 vierkante meter voor productie en assemblage. Al met al is het een behoorlijke kolos. Het was dé uitdaging om de bedrijfsprocessen optimaal te organiseren via de indeling van de ruimte én om het er binnen en buiten ook nog eens goed uit te laten zien.
Owen van Trier (van Trier Architectuur): “Dit was een van de grotere projecten van het Huis van de Bouw uit Tilburg, een club van zelfstandige partijen die samenwerken en elkaars kracht kennen. B&G Hekwerk vroeg Vogels Bouwmanagement om advies om de grootse uitdaging aan te gaan. Die schakelde mij vervolgens in voor het ontwerp, Studio ‘Ow voor het interieur en MDDA voor de elektrotechnische installaties. Dankzij deze samenwerking staat er nu een prachtig pand dat voldoet aan alle functionele en logistieke eisen.”
B&G Hekwerk wil kwaliteit uitstralen
“Vanuit de gemeente lag er een beeldkwaliteitsplan met richtlijnen waaraan het bedrijfspand moest voldoen. Daar kwamen nog best wat mogelijkheden uit om met metselwerk, glas en hout te werken. B&G Hekwerk sprak uit dat ze als producent van hoge kwaliteit hekwerken ook met het pand kwaliteit wilden uitstralen. Dit was voor mij een van de redenen om te kiezen voor Cape Cod.”
“Het complex heeft een prachtige zichtlocatie, direct aan een rotonde. Direct aan de weg, aan de kant van het kantoor hebben we gekozen voor een degelijke, gemetselde muur met opvallende stenen. Die hebben een net iets ander formaat dan standaard en de ‘glanskant’ hebben we her en der omgedraaid waardoor er een bijzondere structuur en een mooi reliëf ontstaan. Vervolgens komt het glazen tussengebied en dan – aan de eerste gevel van de hal – start de bekleding met Cape Cod.”
Meer nuance en een speelse structuur
“Bij het gedeelte met Cape Cod zijn we eigenlijk voor hetzelfde effect gegaan als bij de gemetselde muur. Van een afstand is het een geheel, maar als je dichterbij komt zie je de nuance en gaat de structuur wat meer spelen. Dit effect hebben we weten te bereiken door de basiskleur Sandalwood af te wisselen met een kleur die twee tinten donkerder is en een kleur die twee tinten lichter is.”
“De houten gevel grenst ook aan het plein waar iedereen het gebouw binnenkomt. De warme uitstraling van de houten gevel komt je daar als het ware al tegemoet. Dit warme welkom maakt het – toch wel grote – gebouw daarmee op een prettige manier toegankelijk.”
Kiezen voor een duurzaam resultaat
“Voor de warme uitstraling koos ik voor hout. Omdat ik wilde dat het mooi zou blíjven, koos ik voor Cape Cod. Ik werk al heel wat jaren met Cape Cod, ik ken de kwaliteit, ik ben tevreden over de duurzaamheid en daarom pas ik het vaak toe bij projecten. Ik vind het mooi om te zien hoe goed het resultaat blijft. Bij Cape Cod weet je zeker dat je in ieder geval de komende 15 jaar dezelfde uitstraling hebt. Plastica geeft hier zelfs garantie op – voor welke kleur je ook kiest. Zo durfde ik onlangs in Riel bij een zorgboerderij met een gerust hart voor bijna zwart te kiezen. Fantastisch mooi was dat.”
“Over het eindresultaat bij B&G Hekwerk zijn alle partijen trouwens erg te spreken. Het is ook nog mooi om te zien hoe de interieurarchitect de uitstraling van de buitenkant heeft doorgezet naar de sfeer binnen. Iedereen is er enthousiast over.”