Alucopal als onderdeel van de grootste BIPV zonnegevel in Nederland

Het bedrijfspand van Willems Logistics in Waalwijk heeft aan de zuidkant een zonnegevel van wel 540 vierkante meter. Hiermee is de gevel niet alleen de grootste BIPV zonnegevel van Nederland, het is ook hét voorbeeld van hoe functie en uitstraling perfect samen kunnen gaan. De mooie, strakke gevel is opgebouwd uit 240 randloze zonnepanelen en 256 Alucopal cassettes.

Gebruikte producten en kleuren

Alucopal
Gevelbekleding

Specificaties

MerkAlucopal
MateriaalMetaal
BevestigingCasette
AdresSpuiweg 16, 5145 NE Waalwijk
Realisatie2021

Zo op het eerste gezicht lijkt het aan de buitenkant een gewoon bedrijfspand. Toch gebeurt er aan de gevel van Willems Logistics, voorheen Van Caem Transporten, iets bijzonders. Door de innovatieve constructie produceert de gevel per jaar wel zo’n 62.000 kWh. Dat is genoeg om 18 huishoudens een jaar lang te voorzien van elektriciteit. De gevel is daarmee een geslaagd project én een antwoord voor een duurzamere toekomst.

Veel ontwerpvrijheid en flexibiliteit

De bijzondere gevel bevat zonnepanelen en Alucopal cassettes van Plastica. Iedere rij zonnepanelen is geplaatst onder een andere hoek. Dankzij het Click-&-Go bevestigingssysteem zijn de zonnepanelen, met uiteenlopende afmetingen, veilig te bevestigen in zowel landscape als in een portrait positie. Deze flexibele montagewijze zorgt voor maximale ontwerpvrijheid voor architecten en constructeurs. Een ander voordeel is dat de zonnepanelen of Alucopal cassettes onafhankelijk kunnen worden vervangen. Dus indien er een inspectie of eventueel vervanging van één element nodig zou zijn, dan hoeft er geen hele rij aan elementen losgemaakt te worden. Dit houdt de onderhoudskosten laag.

Compleet prefab pakket

Bij het pand zorgde Flow Gevelbekleding voor de plaatsing. Ze konden hierbij rekenen op een compleet pakket van zonnepanelen, Alucopal cassettes en regelwerk. Het door Plastica en TULiPPS ontwikkelde gevel- en zonnepanelen systeem wordt altijd volledig prefab voorbereid. Het resultaat: zeer korte installatietijden met minimale kans op fouten.

Jeroen van Assouw: “Ter voorbereiding hebben we samen met de mensen van TULiPPS en Plastica een proefwand bekleed. Door de kennis en kunde ter plekke te bundelen hebben we ons perfect kunnen voorbereiden op de uiteindelijke opdracht.”

BIPV toegankelijk voor iedere architect, constructeur en gevelbouwer

Binnenkort kunnen architecten, ontwerpers en gevel professionals zelf eenvoudig en snel een business case maken met BIPV. Paul Stassen, directeur bij TULiPPS en de initiatiefnemer van het online BIPV.world platform. “Wij bieden architecten, constructeurs en gevelbouwers gebruiksvriendelijke, kosteneffectieve oplossingen voor het ontwerpen, verkopen en implementeren van op maat gemaakte BIPV-oplossingen. Met onze Revit plug-in kan men moeiteloos ieder gewenst BIPV-ontwerp maken en uitvoeren. Op basis van dit ontwerp biedt het BIPV.world-platform realtime informatie over geschatte kosten, kWh-output en business case-informatie (ROI). Hierdoor is het voor de gebouweigenaar onmiddellijk duidelijk dat het rendement van de zonnepanelen in de gevel uitstekend is waardoor de gehele gevel zich binnen redelijke termijn terugbetaald. Dit is win-win voor het milieu en de eigenaar van het pand.”

Waalwijk kantoorpand van Caem Alucopal metalen gevelbekleding

PROJECTEN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep
Naar boven