Brandweerkazerne Uden met levendig Cape Cod in verticale en horizontale lijnen

Direct naast het nieuwe politiebureau van Uden moest ook een nieuwe brandweerkazerne komen. Architectenbureau De Twee Snoeken zocht in het ontwerp aansluiting op de lijnen van het politiebureau, maar zorgde daarbij wél voor een heel eigen karakter. Tanja Lamers: “De natuurlijk houten uitstraling past perfect bij dit gebouw.”

Gebruikte producten en kleuren

Cape Cod
Gevelbekleding
33_CCS70001
33_CCS71986

Specificaties

MerkCape Cod
TypeChannel Siding 86x18
MateriaalHout
BevestigingGenageld
AdresUdenseweg 3, 5405 PA Uden
Realisatie2021
ArchitectArchitectenbureau De Twee Snoeken

Architectenbureau De Twee Snoeken had eerder al het nieuwe politiebureau in Uden ontworpen. Tanja Lamers: “Deze nieuwbouw is uitgevoerd in baksteen en dat was helemaal in lijn met de daar gewenste uitstraling. Toen we ook voor het ontwerp van de brandweerkazerne mochten zorgen, hebben we daar juist heel bewust niet voor baksteen gekozen. De kazerne heeft een heel eigen ontwerp met eigen materialen gekregen dat past bij de functionaliteit én de uitstraling van de brandweer. De belijningen, verbanden en maatvoering heb ik wel aan laten sluiten op het politiebureau. Daardoor is het ‘veiligheidsplein’ van Uden een logisch geheel geworden.”

Natuurlijk effect

Cape Cod is gemaakt van Lodgepole Pine, een houtsoort met een fijne, rechte structuur en enkele kleine vastgegroeide kwasten. Het materiaal laat zich makkelijk verwerken en blijft jarenlang in topconditie. Voor opdrachtgevers is de garantie van 15 jaar erg belangrijk, naast het feit dat het materiaal onderhoudsarm is. Het blijft heel lang een heel mooie uitstraling houden.

Tanja Lamers had zelf nog niet eerder met Cape Cod gewerkt: “Ik had het al wel gezien bij de ambulancepost in Uden. Daar hebben ze zo’n vier-vijf jaar geleden exact dezelfde mix van drie tinten Cape Cod gebruikt. Het ziet er daar nog steeds prachtig uit en ik vond het ook helemaal bij de brandweer passen. De combinatie van die drie Sandalwood kleuren geeft de gevel een natuurlijke levendigheid.”

Meer toepassingen

Inmiddels is de kazerne helemaal klaar. Volgens Tanja mag het resultaat er zeker zijn en ook de brandweerlieden zijn super enthousiast. Zelf is ze ook erg tevreden over de toegepaste Cape Cod: “Het ziet er goed uit en het is goed om te weten dat het er ook goed uit blíjft zien. Het is een onderhoudsvriendelijk product, duurzaam én staat bekend om het behoud van kleur. Ik sta zelf dus wel open voor meer toepassingen. Zo heb ik Cape Cod laatst al opgenomen in een ontwerp voor een basisschool. Daar zou het ook heel mooi passen.”

houten gevelbekleding Cape Cod Brandweerkazerne Uden

PROJECTEN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Naar boven