Strakkere lijnen op het Buitenhof met fijne randen van fibreC
Voor een snelle voorbijganger lijkt het net alsof er niets is veranderd en het pand er zo al jaren staat. Toch heeft dit bijzondere hoekpand aan het Buitenhof een complete renovatie achter de rug. Binnen voldoen de luxe short stay appartementen aan alle wensen van deze tijd. En het buitenaanzicht is met meer detaillering net wat verfijnder en wat strakker.
Gebruikte producten en kleuren
Specificaties
Merk | Rieder - fibreC |
Kleur | Ebony #TI05 |
Collectie | Formparts maatwerk |
Materiaal | Steen |
Adres | Buitenhof Den Haag |
Realisatie | 2023 |
Architect | architectenbureau MBW - Maarten Brillenburg Wurth |
Aannemer | Aannemingsbedrijf G. Bruijnes |
Applicateur | MGB Cladding Systems |
Dit pand was altijd al een bijzondere verschijning tussen de klassieke panden aan het bekende Buitenhof van Den Haag. Dexter van Vliet van CetA Company: “Het heeft een afwijkende gevelvorm ten opzichte van de gebouwen eromheen, maar aan de andere kant past het ook wel weer in deze omgeving. Het ontwerp springt er niet op een storende manier uit en destijds, toen het gebouwd werd begin jaren 60, heeft het zelfs nog de Berlageprijs gewonnen. De gemeente wilde het aanzicht dus wel graag behouden en daar hebben we bij de renovatie zeker rekening mee gehouden.”
Toplocatie met volop vrijheid
Al in december 2005 kocht CetA Company het pand aan. Dexter van Vliet: “We hebben heel lang gekeken naar wat we met het pand wilden. Jarenlang zaten op de begane grond twee restaurants en op de verdiepingen daarboven waren een zalenverhuurbedrijf en de ambassade van Israël gevestigd. In 2020 zijn deze bovenste twee partijen verhuisd en hebben wij ervoor gekozen om hier short stay appartementen te creëren. Daar leent dit pand zich immers bij uitstek voor. Het staat niet alleen op een AAA-locatie in een internationaal georiënteerde stad, het casco van het gebouw is ook uitermate geschikt om het vrij in te delen. Dit bood ons volop vrijheid om er unieke short stay appartementen van te maken.”
Grotere raampartijen voor meer licht
De 37 luxe appartementen in het pand bieden de bewoners alles wat ze van een tijdelijk thuis zouden kunnen wensen. Dexter: “In die paar weken tot maanden dat ze in Den Haag verblijven, zitten ze hier prachtig. We hebben de appartementen compleet en hoogwaardig ingericht. En ook met de renovatie van de buitenkant hebben we aan de beleving bínnen gedacht. Zo waren de borstweringen aan de buitenkant eerst vrij hoog en we wilden nu grotere raampartijen realiseren voor meer natuurlijk licht in de appartementen. Dit is gelukt door met Rieder fibreC de borstweringen naar het minimale te ‘drukken’. De gevel moesten we toch aanpakken, want deze was gedateerd én voldeed niet meer aan de huidige gewenste isolatienormen.”
Een ingrijpende transformatie
Voor de renovatiewerkzaamheden schakelde CetA Company Aannemingsbedrijf G. Bruijnes in. Peter Feijen was als projectleider betrokken bij dit prestigieuze project: “Al met al was het een behoorlijke uitdaging. Zo in hartje Den Haag was er maar weinig ruimte voor een bouwplaats, we moesten rekening houden met tramleidingen en de twee restaurants in het pand bleven tijdens de verbouwing open. En dat terwijl we te maken hadden met een ingrijpende transformatie waarbij we compleet nieuwe gevels, meerdere dakopbouwen, een tweetal liften en een nieuw balkon moesten realiseren. De oude, versleten gevels bestonden uit stalen kozijnen met gegoten granieten betonranden. Die hebben we compleet moeten slopen en daarna laag voor laag weer opgebouwd. Voor de nieuwe randen kwam CetA Company zelf met Rieder fibreC. Dat product was voor mij iets compleet nieuws.”
Glasvezelversterkte gevelplaten
Dexter van Vliet: “Het originele ontwerp van het pand is heel brutalistisch en dat beton en graniet van vroeger wist dat goed weer te geven. We wilden nu een product dat nog steeds bij dat idee zou aansluiten, maar dan als het ware in elkaar gedrukt en slanker. Het moest ook van een lichter gewicht zijn en passen bij de vrijheid in de detaillering. Uiteindelijk kwamen we bij het Oostenrijkse product Rieder fibreC uit.”
Bij Rieder fibreC gaat het om glasvezelversterkte gevelplaten die geen afbreuk doen aan de levendige betonuitstraling. De gevelplaat is duurzaam, stabiel en past zich als een huid om de vorm van een gebouw aan. Met een dikte van slechts 13 mm geeft de plaat architecten veel ruimte bij het ontwerpen van gevels. Het materiaal is zelfs te buigen en te vormen. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor ontwerpen met beton. fibreC past helemaal bij de groeiende vraag om uiterst duurzame en (brand)veilige producten. Niet alleen is de levensverwachting van het onderhoudsvrije materiaal meer dan vijftig jaar, fibreC is bovendien compleet circulair.
“Onze architect Maarten Brillenburg Wurth, van architectenbureau MBW, heeft met deze vrijheid in ontwerpmogelijkheden van fibreC een geweldig mooi ontwerp gemaakt. Maarten heeft vervolgens het contact gelegd met de Nederlandse leverancier: Plastica. De technische adviseur van Plastica, Richard van den Hout, dacht echt ontzettend goed met ons mee, bijvoorbeeld met de constructieve bevestiging. Hij kwam met het idee om de popnagels op kleur zo te plaatsen dat deze niet zichtbaar zouden zijn. Het lijkt maar een klein detail, maar was voor ons heel belangrijk en hieruit bleek dat Plastica begrijpt wat je als opdrachtgever wilt.
Plastica is voor ons dan ook niet zomaar een leverancier, maar echt een professionele partner met een meerwaarde. Ze werken ook niet voor niets alleen met de beste merken.”
Kant-en-klaar pakket
Peter Feijen: “Vanuit Plastica zijn ze ook op de bouw geweest om mee te kijken en ze konden daar vervolgens een kant-en-klaar pakket afleveren. Dat scheelde in ruimte en werkzaamheden op de krappe bouwplaats zelf. MGB Cladding Systems heeft de gevel voor ons gebouwd. Zij hadden dat al veel vaker gedaan, maar het was hier nog een hele puzzel, vanwege onder andere de bestaande constructie. Ook de strenge eisen omtrent de bevestigingen van gevelelementen speelden hier een grote rol.”
Elementen van 100 kilo
Peter: “Elk element weegt gemiddeld zo’n 100 kilo en we hebben er dan ook alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat we niks over het hoofd zouden zien. We hebben zelfs twee externe partijen naar de bevestigingen en berekeningen laten kijken. Deze extra berekeningen en uitwerkingen hadden de nodige impact op onze planning, maar wij gaan altijd voor de hoogst haalbare kwaliteit. Zeker op het gebied van veiligheid.”
“Uiteindelijk heeft het pand grotendeels dezelfde uitstraling gehouden, maar de gevel is nu wel strakker en heeft een mooiere uitlijning en grotere kozijnen. Eigenlijk is het heel herkenbaar compleet vernieuwd. Wij zijn dan ook zeer tevreden met het eindresultaat.”