Na de verbouwing mét nieuwe gevel is CKE echt een magneet geworden
“Er staat nu een duurzaam, functioneel én aantrekkelijk gebouw voor alle inwoners van Eindhoven. Een pand dat open en uitnodigend is. Waar mensen gemakkelijk binnenstappen. Het Centrum voor de Kunsten Eindhoven zet zichzelf hiermee weer helemaal op de kaart.”
Het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven (CKE) is een multidisciplinaire, educatieve instelling voor amateurkunst. Het had twee locaties in de stad, maar de ambitie was er al langer om al het kunstonderwijs op één plek samen te brengen. In een dynamisch, open en gastvrij gebouw. Het CKE besloot daarom om de bestaande muziekschool aan de Pastoor Petersstraat – direct aan de achterkant van het station – te renoveren en uit te breiden. Studio Groen+Schild kreeg de opdracht voor het ontwerp.
Toegankelijke uitstraling
Architect Ellen Schild: “We hadden al eerder ontwerpen gemaakt voor verbouwingen van het CKE en de selectie voor deze opdracht wonnen we omdat we een duidelijke visie hadden op de uitbreiding. Deze visie bestond uit het uitbreiden van het gebouw met een extra, derde verdieping in plaats van een uitbreiding op de begane grond. En dat sprak het CKE aan. Het was een interessante, uitdagende opgave voor ons. Ook omdat we de ruimte kregen een nieuwe gevel toe te voegen.”
“Het was een uitdrukkelijke wens iets te doen aan de gevel, vooral omdat er een verdieping op zou komen. Deze bovenste verdieping is vrij hoog en om ervoor te zorgen dat de verhoudingen van het gebouw in balans bleven, moesten we echt iets aan de gevel doen.”
Alucopal en stalen lamellen
“We hebben de extra derde verdieping, de optopping, helemaal beplaat met Alucopal en aan de verdiepingen eronder hebben we een tweede gevel van strekgaas en stalen lamellen toegevoegd. De oude gevel erachter, met metselwerk en beton, is antraciet gekeimd. Door dit donkere, ademende schilderwerk komt de oorspronkelijke gevel wat terug te liggen en komen de stalen lamellen goed naar voren. Wat mooi is, is dat het gebouw zich als het ware omkeert ’s avonds. Dan komt de binnenkant meer naar buiten en zie je ineens dat er zich binnen van alles afspeelt.”
Duurzaam resultaat
“Ik kende Alucopal al van eerdere projecten en wat er goed aan is, is dat het een strak product is en licht in gewicht. De mooie, vlakke platen zijn dan ook goed in te zetten op een bestaand gebouw. Verder is het materiaal duurzaam, omdat het gemaakt is van aluminium. Alucopal is in heel veel kleuren leverbaar en daardoor sloot het goed aan bij de antraciet geverfde gevel eronder.”
“In de uitvoering hebben we prettig in een bouwteam gewerkt met aannemer Hazenberg Bouw. Ook voor de bevestiging van de Alucopal platen en dat verliep prima. Voor Hazenberg was de verbouwing nog wel een hele puzzel, omdat het gebouw nog ‘gewoon’ in bedrijf was.”
Contact met de stad
“Naast de nieuwe gevel hebben we er voor gekozen om een deel van de begane grondvloer te verlagen tot op het maaiveld. Dit om het contact met de stad te vergroten en zo een open podium met horecaruimte te creëren. Het was achteraf heel leuk om van de directeur te horen dat het CKE nu daadwerkelijk toegankelijker is geworden. Ze krijgen bijvoorbeeld ook veel aanvragen van andere organisaties om de verschillende ruimtes te mogen gebruiken. Het is met recht een magneet voor kunst en cultuur in Eindhoven geworden.”