Spel van Cape Cod bij De Commanderij Schelluinen

In het dorp Schelluinen staat een eigentijds en toegankelijk multifunctioneel centrum. Onder het dak van ‘De Commanderij’ komen belangrijke functies voor jong en oud samen. RoosRos tekende voor het bijzondere ontwerp met op de gevel een spel van Cape Cod. Met verschillende kleurnuances, diktes en breedtes geven de houten planken een uniek signatuur aan de gevel.

Gebruikte producten en kleuren

Cape Cod
Gevelbekleding
33_CCS70001
33_CCS71986

Specificaties

MerkCape Cod
TypeChannel Siding 137x32 - 86x32 - 86x18 mm
MateriaalHout
BevestigingGenageld
AdresCommanderijstraat 9, Schelluinen
Realisatie2021
OpdrachtgeverGemeente Molenlanden en Tilgroep
PlanontwikkelingLaride BV
ArchitectMischa-Marah Wullems vanuit RoosRos architecten
AannemerKuijpers bouw Heteren

Mischa-Marah Wullems was vanuit RoosRos architecten verantwoordelijk voor het ontwerp: “De Commanderij moest ruimte bieden aan vier functies: basisschool, dorpshuis, gymzaal/evenementenzaal en kinderopvang. We hebben in ons voorstel echt ingezet op de verbinding van die functies en daarmee hebben we deze opdracht via Laride van gemeente Molenlanden en Tilgroep ook binnengehaald. Het ontwerp heeft de vorm van een klavertje vier. Iedere functie heeft een eigen gebouwtje, maar ze zitten wel onder één dak. Ze staan los van elkaar, maar vinden waar nodig wel verbinding. Ze gaan in harmonie samen.”

Klavertje vier met allure

Als projectarchitect heeft Mischa-Marah Wullems het ontwerp gemaakt in co-creatie met de gebruikers zelf: “Vanuit de plattegronden hebben we het gebouw samengesteld en in die samenhang heb ik ook de gevel ontworpen. Margaretha de Jongh, projectleider bij RoosRos, heeft ervoor gezorgd dat de esthetische uitgangspunten overeind bleven in relatie tot de noodzakelijke bezuinigingen. En technisch tekenaar Henk Westra heeft veel aandacht besteed aan de bouwkundige detaillering. Al met al is het zo een gebouw met allure geworden. Met een uitnodigende entree en een samenspel van hoge en lage volumes, textuur in de gevel met een witte kroon als luifel.”

Ideaal voor onderwijsgebouwen

De Commanderij staat in een natuurlijke, groene zone en daar moest de uitstraling van het gebouw wel bij passen. Mischa-Marah: “RoosRos ontwerpt veel kindcentra en scholen en we maken daarbij vaak gebruik van Cape Cod. Deze houten gevelbekleding heeft een natuurlijke uitstraling, is er in heel veel kleuren en heeft maar weinig onderhoud nodig. Dat is dus ideaal voor onderwijsgebouwen en ook hier paste het uitstekend. We hebben voor een natuurlijke, rustige zandkleur gekozen. Vervolgens zijn we er wel mee gaan spelen. Het is een vrij plat en horizontaal gebouw en we wilden er graag wat verticaliteit in aanbrengen.”

Meer diepte in de gevel

“Precies op het juiste moment kwam Richard van den Hout van Plastica bij RoosRos op kantoor langs met de nieuwe Channel Siding van Cape Cod. Die profielen zijn er in verschillende breedtes en dikten en ze pasten daarmee perfect bij ons concept. Uiteindelijk kozen we voor de verticale toepassing van drie tinten Sandalwood in drie Channel Siding profielen. Met deze afwisseling in tint, breedte en dikte van de planken brengen we meer diepte in de gevel aan én breken we ook meteen die grote, blinde gevel van de gymzaal.

Vlotte uitvoering volgens ontwerp

Aannemer Kuijpers bouw Heteren ging aan de slag met de Cape Cod puzzel. Mischa-Marah: “Kuijpers is een fantastische uitvoerder en ze pakten de uitdagingen enthousiast op. Dat is echt de droom van een architect; dat je een aannemer hebt die het ontwerp naar een hoger niveau tilt en meedenkt. Ze hebben een compleet schema voor de gevel gemaakt en dat zie je ook terug in het prachtige eindresultaat.”

Tijdens de bouw van MFC Schelluinen heeft Flexx, de zagerij- en bewerkingsafdeling van Plastica, achter de schermen veel werk uit handen genomen van het bouwteam. Ze hebben ervoor gezorgd dat Cape Cod op maat werd geleverd op de bouwplaats. Hierdoor hoefden ze geen planken meer in te korten en de kopse kanten af te lakken tijdens het bouwproces.

Het team van Flexx heeft een slim plan bedacht waarbij alle Cape Cod planken helemaal op maat werden geleverd en netjes verpakt volgens de wensen van de klant. Deze voorbereiding bracht veel voordelen met zich mee: er was geen droogtijd nodig voor de kopse kanten op de bouwplaats zelf en het montageproces verliep soepel. Het bouwteam kon efficiënt werken en mogelijke fouten werden al van tevoren geminimaliseerd.

Robin Snoeren, teamleider bij Flexx, benadrukt hoe belangrijk dit soort opdrachten is voor het hele team. Hij legt uit: “Met een goed plan dat we vooraf bedenken bij zulke orders kunnen we onze klant volledig ontzorgen!” Dit zijn de orders die ons voldoening geven. We gaan graag uitdagende projecten aan en bieden op maat gemaakte oplossingen om zo onze klanten positief te verrassen en hun verwachtingen te overtreffen.

Benieuwd naar wat we voor jouw project kunnen betekenen? Neem contact met ons op.

PROJECTEN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Naar boven