Paardenkliniek De Watermolen: een landelijk complex met internationale allure

De Watermolen is een gespecialiseerde paardenkliniek waar mensen vanuit heel Europa met hun paarden naartoe komen. Het compleet nieuwe complex van de kliniek ligt in het buitengebied van Enschede. Die landelijke sfeer komt heel natuurlijk terug in het ontwerp en architect Ruud Marbus refereert daarnaast op speelse wijze naar de naam van de kliniek.

Gebruikte producten en kleuren

Massief NT
Gevelbekleding
Cape Cod
Gevelbekleding
33_ST17
Alucopal
Gevelbekleding

Specificaties

MerkMassief NT - Cape Cod - Alucopal
Kleur0793 Patina tin - ST17 Cedar - A158 Deepblue metallic
Cape Cod profielChannel siding 18 x 137 mm
MateriaalKunststof - Hout - Metaal
AdresHaaksbergerstraat 1045, 7548 PB Enschede
Realisatie2023
Architect Architectenbureau Ruud Marbus
AannemerBouwbedrijf Markslag

De oprichter van Paardenkliniek De Watermolen startte destijds op de boerderij van zijn ouders bij de Oosterdorper watermolen. Daar komt de naam van de kliniek dan ook vandaan. Toen zijn opvolgers Arie Hoogendoorn en Vic Van Loon de kliniek overnamen en naar het buitengebied van Enschede wilden verhuizen, namen ze contact op met architect Ruud Marbus: “Ik wist zelf helemaal niets van paarden, maar dat was ook hun bedoeling. Ze wilden per se een architect die niets van paardenklinieken afwist, zodat die er nog heel open en fris tegenaan zou kijken. En uiteindelijk hebben ze ook voor mij gekozen omdat ik het meest enthousiast over het project was. ”

Representatieve uitstraling

“Ik ben eerst eens op de oude locatie gaan kijken. Daar was in de loop van de jaren her en der wat bijgebouwd en logistiek gezien was het een rommeltje. Ook was de ontvangst van klanten niet representatief voor zo’n gerenommeerde kliniek. Ze ontvangen er toch mensen vanuit heel Europa voor gespecialiseerde behandelingen. Daar wilde ik in mijn ontwerp veel meer aandacht aan besteden: aan een slimme logistiek en een passende ontvangst. Daarnaast ben ik ook gewoon gaan googelen naar hoeveel ruimte je nodig hebt voor bijvoorbeeld de boxen, de behandelruimten en de recovery van paarden. En omdat De Watermolen een team aan medewerkers en stagiaires heeft, heb ik nog gekeken naar wat die nodig hebben. Zo stonden op de eerste schets van de opdrachtgever geen toiletruimten, kantine, een werkkast en opslagruimten.

Opvallende ontvangst met Alucopal

“De plaats waar we zouden gaan bouwen, was het terrein van een voormalige manege. Daarvan is alleen de rijstal blijven staan. De rest van de bebouwing, zo’n 700 vierkante meter, was te ver verouderd en die hebben we moeten slopen om er een modern en nieuw complex neer te zetten. In totaal hebben we 1500 vierkante meter nieuwbouw aan de rijstal bijgebouwd.  Aan de linkerkant is de entree voor de receptie en de behandelruimten.

Aan de rechterkant zijn de boxen en de operatieruimte met de recovery. En aan de voorkant een opvallende aanbouw met lesruimte, het verblijf voor de stagiaires en op de verdieping een algemene ruimte voor bijeenkomsten. De daken van de twee entreegebouwen zijn bekleed met riet om de landelijke sfeer te behouden en in het midden heb ik met blauw Alucopal een entreepoort gecreëerd.”

Verwijzing naar de watermolen

“Dat blauw van de poort komt ook nog terug in de glazen pui rondom de ingang en deze kleur is een verwijzing naar de naam van de kliniek. Die Alucopal in deep blue metallic vind ik trouwens een ontzettend mooi materiaal. Het grootste voordeel is dat je het bij de hoekovergangen kunt buigen, waardoor je geen naden hebt. Hierdoor is de poort echt één geheel. Daarnaast is het een mooie tegenhanger van de Massief NT platen die ik voor de andere gevels heb gebruikt.”

Massief NT in ‘geoxideerd tin’

“In totaal is er 450 vierkante meter Massief NT in het decor Patina Tin tegen de gevel geplaatst. De bestaande manegehal was een loods bekleed met staalplaat. Die platen heb ik vervangen door Massief NT met een rustige uitstraling. De gevel kon ik zo ook mooi laten overlopen naar het nieuwe werk, zodat het één geheel zou worden. Ik gebruik Massief NT wel vaker in mijn ontwerpen. Het is een mooi materiaal en je kunt het, als je dat wilt, ook nog eens schroefloos bevestigen. Dat kon hier niet, door de tijd van het jaar en we wilden verder geen oponthoud in de bouw hebben. We konden wel schroeven in dezelfde kleur gebruiken en die vallen vrijwel niet op.  Verder vind ik het een voordeel dat je Massief NT in grote formaten kunt krijgen en dat draagt absoluut bij aan de uitstraling. Dat zie je hier ook wel terug.”

En verder: Cape Cod in semi transparant Cedar

Ruud Marbus heeft verder zowel in de luifel bij de boxen van de paardenkliniek, als bij de daarbij gebouwde bedrijfswoning óók nog 175 vierkante meter Cape Cod gebruikt: “Al met al zijn er dus heel wat materialen van de Plastica Groep toegepast en de samenwerking met hen is prima verlopen. Ik heb in de aanloopfase nog contact gehad met Bianca Uilkema van Plastica, die zelf paarden en een paardenstal heeft. De uitvoerder, Bouwbedrijf Markslag, heeft rechtstreeks geschakeld met de technische afdeling van Plastica. En ik heb teruggekregen dat ook dat goed verliep. Het was al met al een flink project, maar de opdrachtgevers én hun klanten zijn heel erg blij met hoe het is geworden.”

PROJECTEN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Naar boven