Transformatie voor OBS De Gezellehoek mét Cape Cod om het plaatje af te maken

Het oude schoolgebouw van OBS De Gezellehoek was formeel al helemaal afgeschreven. Toch zagen de architect, de school én de gemeente voordelen in vernieuwing in plaats van nieuwbouw. Met als duurzaam resultaat: een schoolgebouw dat wat prestaties betreft weer helemaal van deze tijd is én dat er mede dankzij de Cape Cod gevelbekleding ook als nieuw uitziet.

Gebruikte producten en kleuren

Specificaties

MerkCape Cod
MateriaalHout
TypeBatten 64x18
BevestigingGenageld
AdresRodenbachlaan 31, 4707 NH Roosendaal
Realisatie2021
ArchitectWessel van Geffen Architecten - Tilburg
AannemerKlusbedrijf Jef Bruijnincx Roosendaal
Kleur NCS S 8500-N

“Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nederland heel veel scholen gebouwd. Deze schoolgebouwen uit de periode eind jaren 50 tot eind jaren 70 zijn nu formeel aan het einde van hun boekhoudkundige afschrijftermijn. Dat betekent feitelijk dat hun taak erop zit en dat ze vervangen kunnen worden. Vanuit de stichting Mevrouw Meijer kijken we naar de verbetering van de schoolarchitectuur in Nederland. Zo doen we onderzoek naar het hergebruik van dit soort scholen. En dan blijkt heel vaak dat slopen zonde is, omdat we de gebouwen nog heel goed kunnen hergebruiken als school. Soms moet je wel fors ingrijpen, maar dan ben je nog steeds goedkoper én duurzamer uit dan met nieuwbouw. Dat geldt ook voor het oude schoolgebouw van OBS De Gezellehoek,” aldus Tjeerd Wessel van Wessel van Geffen Architecten uit Tilburg.

“Dit is milieutechnisch én financieel slim”

“We hebben de isolatie van het dak, de wanden en de vloeren aangepakt. We hebben de ventilatie verbetert. We hebben het slechte metselwerk weggehaald. Al met al zijn we vrij radicaal bezig geweest met de verbeteringen en uiteindelijk hebben we het hele gebouw opgepakt. We kunnen hier dan ook beter van een transformatie dan van een renovatie spreken. En nog steeds is het milieutechnisch en financieel gezien de slimste aanpak voor dit gebouw. Daarnaast zit de school nu in een ruimer jasje dan ze bij nieuwbouw terug hadden gekregen. Bij nieuwbouw kijken ze namelijk naar het aantal leerlingen en deze school heeft maar zo’n 130 leerlingen. We hebben alles binnen het bestaande casco aangepakt en ze hebben daardoor niets hoeven in te leveren.”

“Uiterlijk is het een mooi geheel geworden”

“Op de bestaande fundering hebben we ook een compleet nieuwe gevel kunnen plaatsen. In de oude situatie zag je de verschillende tijdsperioden goed terug. Het was daarmee een optelsom van oude verbouwingen en verschillende materialen geworden. We konden het gebouw nu meteen een nieuw uiterlijk geven en het is daarmee ook weer één geheel geworden. Met Cape Cod hebben we een compleet nieuwe schil om het gebouw kunnen maken.”

houten gevelbekleding Cape Cod School Roosendaal

PROJECTEN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep
Naar boven