Stadsgezicht met kapjes midden in het landschap
Berkel en Rodenrijs is van oorsprong een gemoedelijk, agrarisch dorp, onderdeel van de Gemeente Lansingerland. Inmiddels is het sterk gegroeid door Vinex uitbreidingen en aan de randen bevinden zich nog (voormalige) agrarische gronden. Door herbestemming verrijzen er op deze plekken her en der nieuwe villa’s. Zo ook op de locatie waar vroeger een varkenshouderij met woonhuis stond, aan de achterzijde grenzend aan recreatiegebied de Groenzoom. Minke Oosterlaan, eigenaar en architect van Oosterlaan Architecten, was blij verrast dat de gemeente op deze plek een uitgesproken woning toestond: “Verschillende volumes met ieder prachtige Cape Cod bekleding in warme houtkleuren, vormen samen een markante villa.”
Specificaties
Merk | Cape Cod |
Type | Channel Siding 137x18 en Zweeds Rabat 137x22 mm |
Materiaal | Hout |
Bevestiging | Genageld |
Adres | Berkel en Rodenrijks |
Realisatie | 2021 |
Geleverd door | Houthandel Alblas |
Architect | Oosterlaan Architecten |
Fotografie | Charlotte Kap Fotografie |
Zelf woont en werkt Minke Oosterlaan ook in Berkel en Rodenrijs. Ze heeft met Oosterlaan Architecten in deze gemeente, ook rond deze locatie, al meerdere villa’s mogen ontwerpen. “Ze kennen me hier inmiddels wel. Dus toen de grondeigenaar het perceel van de vroegere varkenshouderij verkocht, zei hij tegen de koper dat die Oosterlaan Architecten maar eens moest bellen. De buren hadden dat ook al gezegd en zo kwamen we met de nieuwe eigenaar in gesprek. Die gaf aan echt iets anders dan anders te willen en we zaten al snel op één lijn. Gelukkig zag de gemeente ons plan voor deze markante woning op deze plek ook zitten.”
Opvallend de hoogte in
“Met herbestemming van agrarische gronden mag je vaak minder bebouwing terugplaatsen. Ook hier werd het bebouwingsvlak daarom kleiner en moesten we flink de hoogte in om het programma kwijt te kunnen. Dit leverde wel een zeer markant hoofdvolume op. We waren heel blij dat de gemeente dat toestond in het platte landschap ter plaatse. Om deze hoogte te breken, hebben we bewust de keuken en de garage met bed & breakfast in lagere, gelijkvormige volumes naast het markante hoofdvolume geplaatst. Zo ontstaat vanaf de voorzijde een straatje, een klein stadsgezicht met meerdere volumes. Vanuit de woning zelf konden zo bijna alle verblijfsruimten over de breedte van het perceel worden gepositioneerd. Zo hebben ze allemaal een prachtig uitzicht op de uitgestrekte achtertuin en het achterliggende recreatiegebied. Inmiddels staan er in deze hoek in Berkel en Rodenrijs nu vijf door ons ontworpen vrijstaande woningen, waarvan vier met Cape Cod gevelbekleding.”
Uitgesproken ontwerp
“Bij deze villa hebben we gekozen voor Cape Cod semi-transparant in de kleuren Highland Grey en New Forest. Highland Grey is een ingetogen kleur en minder hard dan zwart of antraciet. Door de semi-transparante kleurafwerking komt de nerf er heel mooi doorheen. New Forest zorgt voor een warme houtkleur en die bruinige kleur correspondeert met de warmte van een interieur. We hebben die kleur heel bewust ingezet om de verschillen tussen binnen en buiten weer te geven. Daarnaast matchen deze kleuren ook perfect met de gekozen baksteen van de gevels, voorzien van nestvoorzieningen voor mussen en kasten voor vleermuizen. Het ontwerp is uitgesproken en stoer en ik zie dat de bewoners dat zelf ook laten terugkomen in het interieur. Ik vind dat leuk om te zien, dat je opdrachtgevers kunt inspireren en uitdagen om verder te kijken dan de standaard. Binnen en buiten gaan nu hand in hand.”
Prachtige, blijvende uitstraling
Minke Oosterlaan kiest als architect heel vaak voor Cape Cod: “Ik denk dat ik het inmiddels al wel bij zo’n dertig projecten heb voorgeschreven. Ik ken het daarnaast ook al erg lang. Oosterlaan Architecten bestaat nu 16 jaar en daarvoor kende ik het al van mijn tijd bij aannemersbedrijf Hermes Bouw. Vanuit een duurzaamheidsgedachte kies ik graag voor Cape Cod. Ik vind het heel belangrijk dat we zo veel mogelijk met herbruikbare producten bouwen, zowel qua constructie als gevelbekleding. Dat dragen wij uit naar opdrachtgevers en ik merk dat er vanuit opdrachtgevers ook steeds meer ambitie is wat dat betreft, maar zij zijn qua houten gevelbekleding wel huiverig voor onderhoud. En ook houdt niet iedereen van vergrijsd hout waardoor een grauwe uitstraling kan ontstaan. Maar door de minimale onderhoudsbehoefte en de kleurvastheid die Cape Cod heeft, enthousiasmeren wij veel opdrachtgevers om toch voor houten gevelbekleding te gaan. Cape Cod heeft én houdt een prachtige uitstraling. Daarom hebben wij het destijds ook zelf gebruikt voor de bouw van ons eigen kantoor. Ook in Highland Grey trouwens.”
Volgens Minke draagt een houten gevel door de warmte en textuur van het natuurlijke product sowieso heel erg bij aan een harmonieuze, vriendelijke en toegankelijk uitstraling van een gebouw: “Of je nu een heel strak ontwerp maakt of dat de opdrachtgever de wens heeft voor iets klassieks. Of het gebouw nu in een natuurlijk landschap staat of in een meer bebouwde omgeving. Door de vele plankprofielen faciliteert Cape Cod daarnaast ook nog eens in het maken van zo’n ontwerp op maat. Het maken van een warme sfeer lukt door de kleurvastheid van Cape Cod en dit past beiden heel erg bij de filosofie van ons bureau”.