Eigentijds Zaanse tussenwoning op ‘De Zaanse Eilanden’ te Zaandam

Misschien is architectuur bij een klein project met een beperkt budget veel belangrijker dan bij een grote villa; je kunt maar weinig doen, maar dat moet dan wel meteen een groot effect sorteren. Van deze tussenwoning in Zaandam is het asymmetrische dak het gevolg van de dwars geplaatste trap die voor een compacte en ruimtelijke plattegrond zorgt. De gevel is eenvoudig maar uiterst strak gedetailleerd.

Gebruikte producten en kleuren

Cape Cod
Gevelbekleding
33_ST16
33_ST12
33_ST13
33_C060

Specificaties

MerkCape Cod
TypeChannel siding smal en breed
MateriaalHout
BevestigingGenageld
AdresPiccolo, Zaandam
Realisatie2018
ArchitectMens als Maat, Amsterdam | www.mensalsmaat.nl

Toelichting: architectenbureau Mens als Maat
Artikel: www.dearchitect.nl

De kleine tussenwoning, met een gebruiksoppervlak van 122 m2, staat op de ‘De Zaanse Eilanden’, het eerste zelfbouwproject van de gemeente Zaanstad. Kenmerkend voor het stedenbouwkundig plan zijn de verplicht verspringende rooilijnen, schuine daken, het smalle straatprofiel en het parkeren op eigen erf. Aan de achterzijde grenzen alle tuinen aan het water. Qua architectuur heeft het een bonte mix van historiserend en eigentijds ‘Zaans bouwen’ opgeleverd! Inmiddels is één straatje vrijwel volgebouwd.

De kracht van de gevel

De kracht van deze eenvoudige houten gevel ligt in het strakke ontwerp waarbij alle ramen en deuren exact zijn uitgelijnd met de verticale naden tussen de planken. Dit vereiste een zorgvuldig ontwerp en een evenzo zorgvuldige uitvoering. Daarmee is de gevel een eigentijdse versie van de ambachtelijke Zaanse houtbouw. De rechthoekige carport met lichtgekleurde planken is als het ware uit dit donkere bouwvolume gesneden. Ook de negge van de ramen is voorzien van een lichte plank.

De subtiele witte daklijst is een verwijzing naar de voor de Zaanstreek kenmerkende windveer. Het in de rechtergevel doorgezette pannendak is een knipoog naar de architectuur van de Amsterdamse School, welke veel ornamenten heeft ontleend aan de houten huizen in de Zaanstreek.

Zaandam woning Cape Cod

Meer projecten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Naar boven