Plastica materialen geven vorm aan nieuwe bestemming

“Een echt thuis voor bewoners met een zorgbehoefte”

Het oude schoolgebouw aan de Ringweg in Drachten heeft een gloednieuwe bestemming gekregen. Aannemer Cor Notebomer zag de potentie van het vervallen pand en gaf het vorm samen met ontwerpster Nynke Terpstra. Inmiddels is het een prachtig woonzorgcentrum voor Talant. Het biedt dertig bewoners de mogelijkheid én ruimte om zelfstandig onder begeleiding te kunnen wonen.

Gebruikte producten en kleuren

Massief NT
Gevelbekleding
Cape Cod
Gevelbekleding
33_ST17

Specificaties

MerkenCape Cod, Alucopal, Massief NT, Plastica vensterbanken
MateriaalHout, Metaal en Kunststof
BevestigingGenageld, Verlijmd, geschroefd
AdresRingweg 5, 9201 GT Drachten
Realisatie2019
ArchitectNynke Terpstra Ontwerpstudio
AannemerCor Notebomer

De ruimte om te leven
Het pand aan de Ringweg bleek een oud schoolgebouw voor bestraters, maar die waren er al zo’n vier jaar geleden vertrokken. Sindsdien stond het gebouw er verloren bij. Cor: “Ik had al eerder een oude boerderij opgeknapt en geschikt gemaakt voor begeleid wonen. Persoonlijk vind ik dat mensen die zorg nodig hebben, ook het recht hebben om op een mooie plek te wonen en daar de ruimte te krijgen. De locatie aan de Ringweg leek mij ook geschikt voor zo’n invulling. In totaal ging het om 10.000 vierkante meter grond en dat op loopafstand van het centrum van Drachten. Ik zag er wel kansen in.”

Cor Notebomer polste vervolgens bij Nynke Terpstra wat zij ervan dacht. Nynke: “Als ontwerpster werkte ik al eerder met Cor. Als projectontwikkelaar koopt hij vaker oude panden op om er nieuw leven in te blazen. Al direct aan het begin schakelde hij me in om mee te kijken naar de mogelijkheden en de locatie. Voor hem was het natuurlijk belangrijk om te weten of dit project rendabel kon worden en hoeveel volwaardige appartementen erin zouden passen. Ik zag meteen leuke, esthetische dingen die de doelgroep zouden aanspreken. Ik heb toen het ontwerp-concept uitgewerkt en daar is Cor mee naar de gemeente gegaan om het bestemmingsplan te kunnen wijzigen. Dat is ook gelukt en toen konden we aan de slag met de volgende uitdagingen.”

Aannemer Cor Notebomer ontdekte de locatie bij toeval: “Ik was vlak achter de Ringweg bezig met een gebouw voor een andere zorgstichting en reed telkens langs dit gebouw. Het was helemaal begroeid en het zag er haveloos uit. Het pand zelf had geen uitstraling, maar de locatie was wel goed. Daarom besloot ik eens een kijkje te nemen.”
Renovatie woonzorgcentrum Drachten

Duurzame keuze voor hout

Nynke: “Het was een functioneel, saai en slecht onderhouden pand. Maar wel op een gave locatie en met een riant volume. Het was duidelijk dat er flinke ingrepen nodig waren in het pand. Cor gaf daarbij als opdracht mee dat de sfeer belangrijk was, maar dat het ontwerp ook doeltreffend moest zijn. Zo moest ik bij de materialen bijvoorbeeld ook rekening houden met het onderhoud en de duurzaamheid. Cor zorgde voor een goede bouwtechnische en -economische blik en ik keek naar de juiste look & feel.”

Cor Notebomer: “Ik werk al 50 jaar in de bouw en van vroeger uit ben ik een echte houtman. Ik vind hout een prachtig product, alleen de duurzaamheid is soms wel een puntje. Voor dit project wilde ik echt een beter product hebben en toen kwam ik het verhaal van Plastica tegen. Ik vroeg monsters op van Cape Cod en ontdekte dat dat echt een heel breed pakket was. De houten gevelbekleding is ook nog eens heel duurzaam én Plastica geeft er een goede garantie op. Nynke en ik hebben toen een afspraak gemaakt met Bianca Uilkema van Plastica en zij heeft goed met ons meegedacht. Ze heeft duidelijk uitgelegd waar we wat voor konden gebruiken en wat wel en niet paste bij het project.”

Renovatie woonzorgcentrum Drachten

PROJECTEN
Meer projecten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Naar boven