“Het springt echt in het oog én voelt toch heel natuurlijk aan”

In verschillende fasen verschenen aan de Buizerdstraat in Wijchen twee opvallende complexen. De Oogst en De Elst geven nu volop ruimte aan zelfstandig wonen, begeleid wonen en allerlei zorgfaciliteiten. Marie-Jeanne Sas van opZoom architecten: “We wilden er interessante gebouwen van maken waar echt iets gebeurt. We kozen voor opvallende contrasten, maar ook voor aansluiting en contact met de directe omgeving.”

Gebruikte producten en kleuren

Massief NT
Gevelbekleding

Specificaties

MerkMassief NT
MateriaalKunststof
BevestigingVerlijmd
AdresBuizerdstraat, Wijchen
Realisatie2012 / 2017
ArchitectOpZoom architecten te Arnhem
RealisatieDAS Bouwsystemen Waalwijk

We wilden contrast in het materiaal

“In de periode 2008-2012 heb ik samen met Pim Geerts De Oogst ontworpen en technisch uitgewerkt. Er lag een stedenbouwkundig plan onder met als hoofdvorm een grote U. Die vorm was eigenlijk té grootstedelijk en te massief voor de omgeving en daarom hebben we er meer lucht en ruimte ingebracht. We hebben de dwingende U wat uit elkaar getrokken en er een interessanter gebouw van gemaakt waar echt iets gebeurt.”

“De U is nu opgedeeld in een haak en een torentje in de oksel van die haak. De haak is daarbij heel luchtig gehouden met licht metselwerk en balkons die aan de buitenkant hangen en die omkaderd zijn door hout. Het torentje hebben we abstracter gemaakt, in contrast met de haak. Met de keuze in kleur en materiaal hebben we voor een duidelijk contrast gezorgd.”

Massief NT is de kunststof gevelbekleding die jaar in jaar uit mooi blijft. Massief NT biedt zelfs tien jaar garantie, óók op de kleur. De kunststof gevelbekleding is standaard PEFC gecertificeerd en wordt standaard uitgevoerd in Euroklasse B. Het materiaal is weerbestendig, voorzien van een sterke acrylaat toplaag en altijd dubbelzijdig te gebruiken.

Het is een mooi geheel geworden
“In het tweede gebouw – De Elst – waar ik samen met Klaas Tuin aan werkte, komen dezelfde vormen, kleuren en materialen terug. Dit gebouw biedt ruimte aan 22 tweekamerappartementen voor mensen met dementie, met twee gemeenschappelijke buurtkamers op de hoek van de haak en informele ontmoetingsruimten bij de entree op de verdieping. Op de begane grond is het gezondheidscentrum gehuisvest met twee huisartsenpraktijken en de apotheek. Ook hier hebben we het groene Massief NT gebruikt aan de buitenkant van de toren en aan de binnenkant bij de galerijen en het trappenhuis. Nu alles af is en het omliggende park is ingericht, zie je dat het een mooi geheel is geworden. Én de bewoners én de gemeente zijn nu heel content met het project en de maatschappelijke impact van het ensemble van woon- en zorggebouwen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.