De Brink, Een echt icoon voor de wijk door Cape Cod gevelbekleding

Aan de rand van Julianadorp-Oost staat het gloednieuwe zorgclustergebouw De Brink. Om het gebouw aan te laten sluiten bij het dorpse, landelijke karakter van de omgeving viel de keuze op Cape Cod. Architect Jan Verberne: “Deze houten geveldelen geven een warme uitstraling en het materiaal heeft ook een duidelijke link met de omgeving en de kust.”

Gebruikte producten en kleuren

Cape Cod
Gevelbekleding

Specificaties

MerkCape Cod
MateriaalHout
BevestigingGenageld
AdresKoningsbrink 84, 1787 DE Julianadorp
Realisatie2020
ArchitectGeO Architecten
LeverancierBMN Nederland
AannemerVan Wijnen
MontageRinkel & Smit Bouw BV

Jan Verberne ontwierp dit bijzondere gebouw samen met zijn collega Maarten Overtoom van GeO architecten: “Het unieke aan deze locatie is dat het om een nieuwbouwwijk gaat waar een aantal ‘specials’ zijn benoemd. Dit houdt in dat op die plaatsen een markant gebouw moet komen dat echt een icoon voor de wijk is. Woningstichting Den Helder vroeg ons om op een van die locaties een ontwerp te maken voor een zorggebouw. Wij kozen daarbij voor een schuurachtig uiterlijk. Dat zijn vaak de ‘grote’ gebouwen in de dorpse omgeving. Hiermee sluiten we bewust aan bij het dorpse en landelijke karakter van Julianadorp.”

Gebouwd voor de lange termijn

“Het gebouw hebben we zo ontworpen dat twee zorgeenheden gemakkelijk samengetrokken kunnen worden tot één appartement. De woningstichting ontwikkelt voor de lange termijn en daarom moet het gebouw ook geschikt zijn voor een andere woonfunctie in de toekomst. Wij hebben de betonnen wanden en gevels dan ook zo ingezet dat daar geen wijziging in hoeft plaats te vinden als het gebouw wordt getransformeerd tot gewone appartementen.”

Voor deze gevels kozen de architecten voor Cape Cod. Dit is een houten gevelbekleding van Noord-Amerikaans grenen uit duurzaam beheerde bossen. Het materiaal is bewerkt volgens innovatieve procedures voor houtdroging en verduurzaming en is bijzonder onderhoudsarm. Het hout is bovendien leverbaar in alle mogelijke kleuren.

Verfijning door verschillende profielen

De architecten hebben met twee profielen Cape Cod gespeeld: “Het is een groot gebouw en we wilden voorkomen dat het massief zou ogen. Daarom werken we met een verspringing in de diepte van het gebouw, met kapvormen die qua maat en schaal aansluiten bij de naastgelegen eengezinswoningen én met Cape Cod in de profielen ‘channel siding’ als enkele en dubbele rhombus. Met deze twee profielen hebben we een levendig patroon gecreëerd. Het gebouw krijgt daarmee een verfijning die je steeds beter ziet als je dichterbij komt.” Het interieurontwerp is ook van GeO architecten en ook daar komen de natuurlijke materialen en de huiselijke sfeer terug: “We wilden dat De Brink eruit zou zien als een woongebouw en niet als een instelling en dat is goed gelukt. Het gebouw heeft een unieke, maar ook heel persoonlijke uitstraling.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.