Zwembad Katwijk ondergedompeld in ‘de Hooper kleur’ van Cape Cod

Hooper Architects heeft inmiddels al aardig wat sporthallen en zwembaden op haar naam staan. Wat daarbij opvalt is dat de architecten een voorliefde hebben voor het gebruik van Cape Cod hout in verschillende tinten Sandelwood. Volgens architect Hokan Nummelin is dit eigenlijk ook wel de ideale Hooper kleur: “Maar natuurlijk wél met een goede reden.”

Gebruikte producten en kleuren

Cape Cod
Gevelbekleding

Specificaties

MerkCape Cod
MateriaalHout
BevestigingGenageld
AdresPiet Heinlaan 5, 2224 SW Katwijk aan Zee
Realisatie2019
ArchitectHooper Architecten

In de zomer van 2018 ging het nieuwe zwembad van Katwijk open. Hokan Nummelin van Hooper Architects zorgde voor het ontwerp van de vervangende nieuwbouw: “Het zwembad was behoorlijk verouderd. Net zoals zoveel zwembaden uit de jaren zeventig en tachtig. Die komen nu allemaal aan de beurt.”

De uitdaging bij dit project was dat het oude zwembad moest kunnen blijven draaien tijdens de bouw van het nieuwe zwembad. Hokan: “De nieuwbouw staat op de plaats van de oude ligweide en dat heeft de contouren bepaald voor het nieuwe bad. Verder moesten we in het ontwerp ook rekening houden met de vier zijden van het gebouw. Het gebouw is alzijdig en dat betekent dat er verschillende eisen golden voor de verschillende kanten.”

“De entree moest aan de kant komen waar het oude bad stond. Voor het ontwerp betekende dat wel dat bezoekers heel decentraal het gebouw binnenkomen. Als architect moet je er dan wel rekening mee houden dat ze best een afstand moeten afleggen naar het bad en de kleedkamers. Om de route leuker te maken, hebben we ervoor gezorgd dat gasten nu langs het recreatiebad lopen en daar ook in kunnen kijken.”

Jarenlang in topconditie

Voor het zwembad koos de architect voor Cape Cod hout met dekkende verf in drie tinten. De planken in drie kleurvarianten, met als basis Sandelwood, zijn gemixt aan de gevel bevestigd. Hierdoor krijgt de gevel een natuurlijke houten uitstraling. De kleuren blijven fris ogen omdat het hout niet veroudert en vergrijst. Cape Cod  is een ontzettend duurzame, houten gevelbekleding met PEFC keurmerk. Cape Cod is gemaakt van Lodgepole Pine, een houtsoort met een fijne, rechte structuur en enkele kleine vastgegroeide kwasten. Het materiaal laat zich makkelijk verwerken en blijft jarenlang in topconditie.

Het was zeker niet voor het eerst dat Hooper Architects voor deze toepassing van Cape Cod koos. Zo hebben ze het al eerder gebruikt bij een multisporthal op Papendal en de ambulancepost in Uden. Hokan: “Ook bij het zwembad in Arnhem hebben we net voor deze uitstraling met Cape Cod gekozen. Het is inmiddels dus eigenlijk wel een beetje de Hooper kleur geworden.”

houten gevelbekleding Cape Cod Zwembad Katwijk

PROJECTEN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Naar boven