Voorbereiding en speciale eisen

Montage van houten gevelbekleding is eenvoudig maar moet wel volgens de voorschriften gedaan worden. Bij enige twijfel omtrent de uitvoering van de hierna vermelde voorschriften, dient contact met ons te worden opgenomen. Het niet volgen van deze voorschriften heeft verval van de garantie ten gevolge.

Transport en opslag

De planken moeten tijdens transport goed zijn afgebonden, zodat deze niet gaan schuiven. Bij het in- en uitladen moeten de planken opgetild worden en niet op de zijkanten getrokken of geschoven worden. Ze dienen voor het installeren droog te worden opgeslagen op een vlakke ondergrond en ondersteund over het gehele oppervlak.

Per merk geldt:

  • Cape Cod: ‘Alle zaagsneden dienen met twee lagen Cape Cod lak te worden behandeld. Voor het mooiste resultaat dienen de kopse kanten op
    22 ° te worden gezaagd
  • Ogon Wood: Breng een laag sealer en daarna twee lagen Ogon Wood lak aan op de geschuurde/afgeronde kopse kanten en zaagsnedes.
  • Fazawood: Het aanbrengen van een laag olie kan esthetisch wenselijk zijn, maar is niet noodzakelijk.
  • Woodritch: Kopse kanten en zaagsnedes schuren /afronden daarna 2 lagen correctielak aanbrengen
  • Sioo:x: breng één laag End Grain Sealer Wood Protector en één laag End Grain Sealer Surface Protector aan op zowel de kopse kanten als op de zaagsnedes.
  • Elements Vulcan: breng een riante laag seal “Saicos Preservative Wood Stain” aan.
  • Tripanel: Een vochtwerende primer of 2 lagen correctielak aanbrengen op de geschuurde/afgeronde zaagsnedes.

Verwerking

De planken zijn te bewerken met normale houtbewerkingsgereedschappen

Ventilatie

Achter de gevelbekleding dient een doorgaande ventilatieruimte te zijn van minimaal 20 mm diepte. Indien verticale gevelbekleding wordt toegepast dient dubbele belatting te worden gebruikt om ventilatie te garanderen. Ventilatielatten zijn niet toegestaan. De ventilatie mag op geen enkele wijze onderbroken of vernauwd worden. De be- en ontluchtingsopeningen dienen minimaal 20 mm diep te zijn.

Ventilatieopening

Het is van groot belang de ventilatieopeningen, zowel aan de bovenzijde als de onderzijde niet te blokkeren, bijvoorbeeld door begroeiing, bestrating, verhoogde terrassen enz. Dit veroorzaakt een gebrek aan voldoende ventilatie en leidt tot een onevenredige vochtbelasting, condensvorming of vochtophoping in de spouw, waarbij het vocht zich een weg naar buiten zoekt via de zichtzijde van de panelen. Dit kan zeer schadelijke gevolgen hebben.

Dampdichte/dampdoorlatende folie

Het binnenspouwblad dient aan de binnenzijde te worden voorzien van een dampdichte folie. Tevens een dampdoorlatende folie aanbrengen aan de buitenzijde van het isolatiemateriaal. Bij de uitvoering van brandvertragende gevelbekleding dient ook deze folie minimaal te voldoen aan een classificatie voor brandklasse conform EN 13501-1 Euroklasse B.

Regelwerk

Horizontale gevelbekleding moet worden gemonteerd op een verduurzaamd verticaal regelwerk waarvan de maximale h.o.h. afstand 400 mm bedraagt met achterliggende regels van ca 60 mm breed. Ter hoogte van de naden moeten de regels ca 90 mm breed zijn. Gebruik bij een verticale toepassing dubbel regelwerk. Dus eerst een verticale regel en dan de horizontale regel er overheen met afgeschuinde zijde. (schuine zijde richting de spouw). Dit in verband met de waterafvoer en ventilatie.

Voor een gevel met een eis voor een specifieke brandclassificatie zijn er verschillende soorten regelwerk leverbaar waaronder ook brandwerend behandelde houten regels.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep
Naar boven