40 jaar Plastica

Super trots op het verleden, maar met de blik op de toekomst

Het begon allemaal in oktober 1978 met de verkoop van geplastificeerd spaanplaat. Op een kleine locatie in Boxtel heeft oprichter Jan Snoeren vanaf niets een prachtig bedrijf opgebouwd. Plastica is zoals je noemt een echt familiebedrijf. Zijn zoon Marc is in 2001 samen met zijn neef Gert in zijn voetsporen getreden, nadat Henk Nieberg tien jaar lang de honneurs had waargenomen. En ook de inzet van de opvolgers is niet onverdienstelijk gebleken.

“Inmiddels kunnen we terugblikken op veertig jaar Plastica en dat is een mooie mijlpaal”, aldus algemeen directeur Marc Snoeren. “We zijn natuurlijk trots op onze mensen die het elke dag weer waarmaken en op onze prachtige producten. Wij zijn supertevreden met ons verleden maar we blijven ons altijd richten op de toekomst”.

Een doordacht assortiment
“In 1982 verhuisde Plastica naar de huidige locatie in Waalwijk. Hier vond het bedrijf voldoende mogelijkheden om door te kunnen groeien. Ik ben zelf in 1989 bij Plastica begonnen. Het productassortiment was toen lang niet zo uitgebreid als dat het nu is. Vandaag de dag bieden we kunststof, houten, aluminium en stenen gevelbekleding aan en ook voor het interieur hebben we een interessante collectie. We zijn wel altijd vast blijven houden aan het gedachtegoed dat producten niet alleen duurzaam moeten zijn in productie, maar ook in gebruik en onderhoud. Neem nu ons Inspiratum dat in 1990 is opgeleverd. Deze showroom ziet er aan de buitenkant nog steeds uit alsof het gisteren gebouwd is, om door een ringetje te halen. Een keer per jaar laten we de gevelbekleding reinigen, meer onderhoud is er niet nodig.”

Koploper in innovatie
“De wereld verandert, er komen nieuwe technologieën en mogelijkheden en wij proberen daarbij altijd voorop te lopen. Dit is nooit anders geweest, het zit simpelweg in ons DNA”, aldus Marc. “Leuk om hierbij te vertellen is dat het eerder genoemde Inspiratum, een van de eerste gebouwen in Nederland was waarbij onze gevelbekleding is verlijmd. Nu is dit misschien doodgewoon, maar de mogelijkheid die wij destijds op de markt brachten om gevelbekleding te verlijmen was echt revolutionair. Ook nu blijven we koploper. Zo brengen we anno 2018 samen met een partner de Solar gevel op de markt; een strak afgewerkte gevelbekleding die zonne-energie opwekt. Dit was een aantal jaar geleden nog niet voor te stellen.”

Nalatenschap
Jan Snoeren mag het 40-jarig bestaan van Plastica helaas niet meer meemaken. Drie jaar geleden is hij overleden. Marc: “Ik mis hem nog iedere dag, maar ik ben ook ontzettend trots op hetgeen hij bereikt en neergezet heeft. Inmiddels is Nederland rijk aan gebouwen en woningen waarin materiaal van Plastica is verwerkt. Een mooi nalatenschap; zonder mijn vader was dit nooit gelukt. En ook ik wil later iets moois achter kunnen laten. Dat wij in 2012 als eerste bedrijf in bouwmaterialen MVO-gecertificeerd zijn, draagt hier zeker een steentje aan bij. Plastica hebben wij met zijn allen gemaakt tot een maatschappelijk betrokken organisatie die verder kijkt dan haar om- en afzet. Uiteindelijk willen we dat ook de generatie na ons over veertig jaar nog steeds op ons kan bouwen. Dan is de cirkel rond.”

 


Terug naar overzicht