Woonmarke de Eik: een bijzondere eenheid met verschillende uitvoeringen Cape Cod

Op een groene locatie aan de rand van Haaksbergen ligt Woonmarke de Eik. Dit nieuwbouwproject bestaat uit vrijstaande woningen en twee-onder-één-kapwoningen. Elke woning heeft een unieke, eigen uitvoering en samen vormen ze toch één duidelijk geheel in een prachtige, landelijke stijl.

Gebruikte producten en kleuren

Cape Cod
Gevelbekleding

Specificaties

MerkCape Cod
MateriaalHout
BevestigingGenageld
AdresDe Eik 50 e.o. Haaksbergen
Realisatie2023
ArchitectIAA Architecten
DealerBMN Nijverdal
AannemerNijhuis Bouw B.V.

Leon Brokers van IAA Architecten in Enschede ontwierp samen met zijn collega Erik Workel de unieke schil van de luxe woningen van Woonmarke de Eik: “Nijhuis Bouw B.V. was bezig met een compleet nieuwe woonwijk aan de rand van Haaksbergen. Op dat moment was het nog een weiland aansluitend aan de bebouwde kom. Voor de woningen zelf werkten ze met vaste casco’s waar wij een schil omheen moesten bedenken. We zijn toen gekomen met een losse, informele architectuur, waarbij ook Twentse tuindorpen – met veel groen en gebogen wegen – een inspiratiebron waren.”

Elk een eigen karakter

De basis was een drielaagse woning met een klassieke mansardekap als knipoog naar het boerenverleden. Deze basis is vervolgens aangevuld met moderne accenten zoals omkaderde ramen in de zijgevel. Daarbij zijn per woning variaties in kapvorm, materiaal en kleur toegepast. Verder zijn de woningen nog verrijkt met erkers, reliëfmetselwerk en beplanking. Door deze verschillen heeft elke woning een eigen karakter gekregen.

Leon Brokers: “Om aan te sluiten bij de landelijke sfeer van de omgeving hebben we voor houten gevelbekleding gekozen bij de topgevels aan de zijkanten. En ook bij de grote dakkapel die over twee verdiepingen valt, hebben we de toepassing van hout voorgeschreven. In de uitvoering is hierbij gekozen voor Cape Cod, voor mij als architect zeker geen onbekend product.”

En ook precies daardoor past deze gevelbekleding perfect bij dit project, volgens Marcel te Brummelstroete. Als Commercieel Technisch Adviseur bij Plastica is hij erg te spreken over de mogelijkheden met Cape Cod: “Het heeft echt mijn persoonlijke interesse, omdat je er zoveel mee kunt in de verschillende variaties. Cape Cod staat voor houten gevelbekleding die al jaren kleur geeft aan Nederlandse gebouwen. Het geeft gebouwen karakter en draagt bij aan de creatieve vrijheid van ontwerpers. Het is een prachtig product dat zich ook al ruimschoots in de praktijk heeft bewezen.”

Genoeg om uit te kiezen

“Toen we van BMN de vraag kregen of we iets konden aanbieden in verschillende diktes en breedtes in bij voorkeur een grijze kleur, konden we meer dan genoeg mogelijkheden laten zien met Cape Cod. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de semi-transparante kleur Highland Gray. Die heeft een beetje de look van vergrijsd hout. Bij Woonmarke de Eik is het door elkaar heen in meerdere verschillende profielen toegepast. Daardoor heeft iedere woning een eigen uitstraling gekregen, maar wel vanuit eenzelfde overkoepelende identiteit. Het is daardoor een wijk met samenhang geworden, zonder dat het een eenheidsworst is. En dat is ook wel uniek aan dit project. Want je ziet wel vaker dat meerdere huizen dezelfde uitvoering hebben, maar dan is het vaak ook bijna exact hetzelfde. Hier bij Woonmarke de Eik is door de variatie in de gevel, dankzij de verschillende diktes en breedtes, elke woning toch echt heel eigen.”

Tekst: www.stedenbouw.nl

PROJECTEN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep

Download bestanden

Om toegang te krijgen tot de bestanden dien je de volgende gegevens in te vullen:

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Naar boven