Zwerfdierenopvang de Nomadenhof ziet er nog steeds prachtig uit en de Cape Cod aan de gevel ook

Architect Jan Appeldorn herinnert zich dat hij Cape Cod al in 1995 voorschreef toen hij het ontwerp maakte voor de verbouwing van de Nomadenhof: “Uiteindelijk is dat project opgeleverd in 2009 en het gebouw van de zwerfdierenopvang in Sneek staat er nog steeds. En, niet onbelangrijk: de Cape Cod aan de gevel ziet er óók nog geweldig uit.”

Hout hoort bij hout

“Bij veel uitbreidingen wordt er voor houten skeletbouw gekozen. Zo was ik betrokken bij de uitbreiding van een woning in Amsterdam. Daar wilden ze op het platte dak nog een extra verdieping zetten. Dan gebruik je, in verband met het gewicht, houten sketelbouw. En als ik het ontwerp maak voor een uitbreiding met houtskelet, dan gebruik ik ook een houten gevelbekleding. Dat hoort gewoon bij elkaar, vind ik. Bijvoorbeeld bij het Vogelhuus in Piaam. Dat is een kerk die in 2017 omgebouwd is naar een vogelmuseum. Daar heb ik toen ook een ontwerp voor de uitbreiding in hout mogen maken. En voor de gevel is Cape Cod toegepast.”

Sterke kwaliteiten

“Eigenlijk schrijf ik vaak Cape Cod voor als het om een houten gevelbekleding gaat die lang mee moet gaan en waar de opdrachtgever weinig onderhoud aan wil hebben. Ik ben nog geen ander merk tegengekomen met deze sterke kwaliteiten. Natuurlijk heb je wel andere materialen, maar die verkleuren onder zonlicht en dat wordt niet gewaardeerd door de opdrachtgevers. Dan pakken ze er al snel de verfkwast erbij en dat is niet wat ik met mijn ontwerp wil. Dus dan kan ik er maar beter voor zorgen dat dat niet hoeft.”

Passend bij de omgeving

“Als architect pas je je materialen aan aan waar je bouwt. Het ontwerp moet binnen de omgeving passen en dat geldt ook voor de kleur en uitvoering. Niets is standaard. Onlangs heb ik het ontwerp gemaakt voor de verbouwing van een klein kerkgebouwtje naar een woning. Daar heb ik Cape Cod in lichtbruine kleuren voorgeschreven met planken in verschillende breedtes. De verbouwing is nog in volle gang, maar de gevelbekleding zit er al tegenaan. Het ziet er nu al mooi uit en ik vertrouw erop dat het er over vijftien jaar nog steeds prachtig uitziet. Net zoals bij de Nomadenhof in Sneek.”

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Naar inschrijven

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef
Als jij je inschrijft ga je akkoord met onze privacyverklaring
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© 2024 Plastica Groep
Naar boven