Een moderne hooiberg met mooi Cape Cod bij de Boerinn in Kamerik
Alweer twintig jaar geleden leverde architect Richard Schlingmann voor de Boerinn in Kamerik zijn eerste project met Cape Cod op. Zijn meest recente project met Cape Cod? Dat was een paar weken geleden. Van grote kantoren en vrijstaande villa’s tot een bescheiden bijgebouwtje, voor Richard is het juist de afwisseling die zijn werk al jaren zo leuk maakt.
Richard Schlingmann is sinds oktober 1989 werkzaam bij Schlingmann Architecten en hij is daar vanaf 2000 ook actief als architect. Zijn vader startte het architectenbureau al in 1970. In díe tijd was Cape Cod nog niet op de Nederlandse markt, maar het allereerste project van Richard stamt toch alweer twintig jaar terug… In de polder, net ten zuidwesten van Kamerik ligt een boerderij die is omgebouwd naar een moderne evenementenlocatie. In 2004 werd deze ‘Boerinn’ uitgebreid met een bijgebouw, ontworpen door Richard. “Het is geïnspireerd op een hooiberg met bovenaan als kraag een rand van hooi en daaronder verticale planken zwart Cape Cod. De planken zijn daarbij aan elkaar gespijkerd volgens de techniek Board and Batten.”
Het blijft zoals bedacht
“Vóór dit project werkte ik vaak met zwart gebeitst red cedar, maar de aannemer zei tegen me: we zouden het natuurlijk ook in Cape Cod kunnen uitvoeren. Ik heb me toen in het materiaal verdiept en wat ik ontdekte, sprak me wel aan. Vooral omdat de houten gevels van Cape Cod zo onderhoudsvriendelijk zijn. Daarbij ziet het materiaal er ook mooi uit én blijft het mooi. Als je blank hout gebruikt als afwerking, dat vergrijst en meestal ook nog eens heel ongelijkmatig. Dat vinden veel opdrachtgevers niet mooi en ik meestal zelf ook niet. Ik heb liever dat een gevel blijft zoals ik het heb bedacht in mijn ontwerp.”
Nog steeds actief
“Het was nog best een uitdaging om bij de originele boerderij een bijgebouw te plaatsen. Maar op deze manier is het echt onderdeel geworden van de hele beleving. Het past ook helemaal in de sfeer van de locatie. Op de begane grond is nu een bar met terras en daarboven zijn vergaderzalen. Door de uitvoering valt het gebouw echt op en destijds was iedereen er meteen heel enthousiast over. Inmiddels is het twintig jaar later en ‘de hooiberg’ wordt nog steeds heel actief gebruikt.”
Ook in beitskleuren
“Sinds dat eerste project zit Cape Cod standaard in mijn koffertje. Dus als het om een houten gevel gaat, wordt het voor mij al heel snel Cape Cod. Ik gebruik het dan ook heel regelmatig. De zwarte uitvoering is voor mij wel een klassieker. Zo heb ik bovenaan op mijn website een grote foto staan van een vrijstaande woning in Veenendaal met bovenaan in de top Cape Cod. Verder heb ik voor mijn laatste, favoriete ontwerpen voor een kantoorvilla en een vrijstaand woonhuis de beitskleuren van Cape Cod gebruikt in de combinatie met andere mooie materialen.”
Spelen met profielen
“Dat is trouwens ook een voordeel van Cape Cod: het is er in heel veel kleuren en ook in verschillende profielen. Dus als je een keer minder of juist meer lijnen wil zien en zo accenten wil leggen, dan kun je daar nog mee spelen als architect. Het gaat erom dat het moet passen bij je ontwerp. Het materiaal moet de vorm versterken én het moet ook goed toegepast worden. Zo is het ontzettend belangrijk om bij een houten gevel bijvoorbeeld rekening te houden met de ventilatie. Maar zolang je het goed beschermt en je het goed aanbrengt, dan kun je nog heel lang van het resultaat genieten.”