Cape Cod brengt blijvend de sfeer van
die kenmerkende schuren uit de omgeving terug
Zo uit zijn hoofd weet architect Arjan van Suylekom niet meer alle details van het project in Lage Zwaluwe, maar het is inmiddels ook al een tijdje geleden dat het project voor woningbouwvereniging en Stichting de Lisdodde werd gerealiseerd. Niet dat dát er aan af is te zien, want het appartementencomplex dat hij ontwierp voor bewoners met een beperking ligt erbij alsof onlangs is opgeleverd en niet al in 2011.
Arjan van Suylekom is sinds 1990 architect en sinds januari 2004 is hij (mede)eigenaar van MARKT 38 architectuur. Oorspronkelijk startte het bureau aan de Markt 38 in Geertruidenberg en sinds 2021 is het gevestigd in Oosterhout: “Ik heb in al die jaren al veel leuke werken mogen maken. En ook al ben ik inmiddels ‘met pensioen’, ik vind het werk nog té leuk om echt te stoppen. Als ik terugkijk, dan ken ik Plastica eigenlijk al heel lang. We deden eerst vooral veel met hun Volkern platen voor gevels en interieurs. Het project voor de stichting Lisdodde in Lage Zwaluwe was de eerste keer dat we Cape Cod toepasten. De Lisdodde is een wooncomplex van vier bouwlagen met in totaal veertien appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de uitstraling van het complex zocht ik aansluiting bij die zo kenmerkende, zwarte schuren in de omgeving.”
Gepotdekselde gevels
“Veel boerderijen en woningen in Lage Zwaluwe hebben een schuur achter het huis die voorzien is van een gepotdekselde gevelafwerking. Die sfeer wilde ik terugbrengen in de houten gevelbekleding, maar dan wel op een manier die goed aansloot bij de wensen van de opdrachtgever. Woningbouwvereniging Goed Wonen (tegenwoordig Woonvizier) stelde destijds de nodige eisen aan de gevel. Ze wilden natuurlijk voorkomen dat een houten gevel al binnen vijf jaar rot zou zijn. Zo kwamen we op Cape Cod uit. Cape Cod gaat wél lang mee en dat heb ik onlangs nog met eigen ogen gezien. Ik fietste langs het wooncomplex en wat ik zag, zag er nu – dertien jaar later – nog echt mooi uit.”
Specifieke kleuren
“Nu was dit wooncomplex weliswaar het eerste project met Cape Cod, maar zeker niet het laatste. Zo heb ik deze houten gevelbekleding nog ingezet bij vier levensloopbestendige woningen in Haaren in 2022. En in 2021 hebben we Cape Cod toegepast bij de entree van cultureel centrum de Cour in Terheijden. Binnen de contouren van dit pand aan de Markstraat zie je nu de opvallend rode Cape Cod in verticale planken met verschillende breedtes. De kleur rood werkt hier als ‘rode loper’, maar tegen de wand. Want ook dát is een meerwaarde van Cape Cod: er zijn zóveel kleuren en gevelprofielen mogelijk. Als ik een ontwerp maak met een houten gevel, dan kijk ik daarom ook in eerste instantie naar Cape Cod. Vooral als ik op zoek ben naar een specifieke kleur. Want als je het hout voor een gevel op kleur wil, dan is het belangrijk dat het ook op kleur blijft.”
Liever echt hout
“Natuurlijk heb je allerlei kunststof gevelbekleding met een houtnerfprofiel, maar daar ben ik niet zo van. Ik gebruik dan toch liever echt hout. Daar is ook nog zoveel mee mogelijk. Mijn favoriete project met Cape Cod is daarom toch wel dat voor voetbalvereniging Neerlandia ’31. Dat was én leuk om te doen én we hebben er een ontzettend mooi resultaat behaald met Cape Cod in drie kleuren blauw. Deze keuze heb ik gebaseerd op het blauw van de club en door toepassing van drie verschillende tinten is er een gemêleerd effect in de gevel ontstaan. De Cape Cod gevelbekleding heb ik nog door laten lopen op de binnenwanden van de kantine. Het vormt zo samen met de buitengevels één opvallend geheel.”
Fijne samenwerking
“Ik weet nog dat Richard van Hout van Plastica destijds voor Neerlandia allerlei monsters in blauw heeft geregeld zodat ik de juiste combinatie kon maken. En dát is ook fijn: een leverancier waarmee je goed kunt samenwerken en waarbij je altijd terecht kunt voor monsters op maat of technisch advies over de toepassing van het product.”